-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva ryžtingai keičia eksporto kursą ir plečia jo geografiją į Azijos ir Afrikos šalis

Penktai sesijai susirinkęs dabartinės sudėties Seimas priartėjo prie savo kadencijos pusiaukelės. Didžiausias iššūkis politikams – Lietuva susidūrė su nauja geopolitine realybe. Jos pasekmės – ekonominės ir saugumo problemos, kurių niekas negalėjo numatyti.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / BFL/Ingos Juodytės nuotr.

„Rusijos agresija prieš Ukrainą grąžina mus į užmirštą  šaltojo karo laikų  realybę  –  į  pirmą planą išplaukia krašto gynybos reikalai, kasdien turime būti pasirengę  galimiems netikėtumams“, – pradedantiems darbą parlamentarams sakė  premjeras socialdemokratas  Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratų partijos pirmininkas užtikrino, kad valdančioji koalicija ir netekusi vieno nario – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – nusiteikusi numatytiems darbams ir strateginių projektų įgyvendinimui.

Seimo sprendimai taip pat turi būti nukreipti energetinio saugumo  ir ekonomikos stiprinimui. Augant ekonomikai  bus įmanoma įgyvendinti ir numatytas socialines, švietimo bei gynybos programas.

A.Butkevičius pakvietė Seimą atsakingai formuoti 2015 metų valstybės ir savivaldybių biudžetus, kadangi Lietuvos bankas  ir Finansų ministerija sumažino Lietuvos ekonomikos augimo prognozę  2014 metams nuo 3,3 iki 2,9 procentų.  

Rusijos agresija prieš Ukrainą grąžina mus į užmirštą  šaltojo karo laikų  realybę  –  į  pirmą planą išplaukia krašto gynybos reikalai, kasdien turime būti pasirengę  galimiems netikėtumams.

Stipriausiais Lietuvos ekonomikos varikliais ir toliau išliks privatus vartojimas ir investicijos. Pasak A.Butkevičiaus, pasitikėjimo  suteikia ir ekonomikos ekspertų vertinimai, kad Lietuva  dabar yra daug stipresnė ir mažiau pažeidžiama nei prieš 2008 metų  pasaulinę  krizę.  Valstybės biudžeto deficitas pastaruoju metu mažėja, gerokai sustiprėjo namų ūkiai.

Nuo spalio 1 d. iki 1035 litų didinama minimali mėnesinė alga, o nuo sausio 1-osios įvedant eurą visos socialinės išmokos bus apvalinamos vartotojo naudai.

Šalies ūkio finansinis tvarumas ir toliau bus didinamas, Seimui priimant  įstatymus , susijusius su euro įvedimu. Siekdami didinti šalies biudžeto pajamas socialdemokratai uždaviniu kelia efektyviau surinkti nedeklaruojamus ir nedeklaruotus mokesčius. Tai jau seniai iškelto tikslo – sumažinti šešėlinės ekonomikos dalį – siekis.

„Sėkmingai  vyksta  ir daugiabučių gyvenamųjų namų renovacija, garantuojanti taupesnį energetinių  išteklių vartojimą. Pasistūmėjo šilumos ūkio pertvarka Vilniuje ir Kaune, įgyvendinant didžiulės apimties atliekų ir biokuro kogeneracinių elektrinių projektus. Lietuva ryžtingai keičia eksporto kursą ir plečia jo geografiją į Azijos ir Afrikos šalis. Tikimės, kad atsigaunanti Europos Sąjungos ekonomika kompensuos mūsų verslo praradimus Rytų rinkose“, –  apie lemiamus ekonomikos posūkius kalbėjo A.Butkevičius.

Tikimės, kad atsigaunanti Europos Sąjungos ekonomika kompensuos mūsų verslo praradimus Rytų rinkose.

Seime ketinama numatyti papildomą ūkinių gyvūnų metodiką, kuri leistų atverti naujas eksporto rinkas žemdirbiams ir perdirbėjams.

Rudens sesijoje prioritetiniai keliami gyventojų užimtumo didinimo klausimai, skurdo ir socialinės atskirties mažinimas. Todėl bus svarstomi socialinės paramos teikimo įstatymai, taip pat įstatymai, užtikrinantys valstybės paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti.

Ypatingas dėmesys Seimo rudens sesijoje švietimo, mokslo, kultūros ir sveikatinimo politikai.

Naujais įstatymais ir jų pataisomis bus siekiama tobulinti studijų kokybės reglamentavimą, studentų priėmimą į aukštąsias mokyklas, paramą studentams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius