Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva – tarp sparčiausiai augančių ekonomikų ES

Lietuva šiemet yra viena sparčiausiai augančių Europos Sąjungos (ES) ekonomikų, skelbiama „Ernst & Young” ekonomikos prognozėse. Ją lenkia tik Estija.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Latvija, apžvalgos duomenimis, yra trečioje vietoje. Antrąjį ketvirtį Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) didėjo 6,3 proc., kai Estijos ir Latvijos atitinkamai – 8,4 ir 5,7 proc.

Prognozuojama, kad, palankiai susiklosčius aplinkybėms, 2011 m. Lietuvos BVP augs iki 5,5 proc. ir toliau išlaikys stabilų tempą: 2012 m. – 4,2 proc., 2013 m. – 6,2 proc.

Apžvalgoje taip pat numatoma, kad Estijos ekonomika šiemet plėsis sparčiausiai – 7,2 proc., 2012 m. nuosaikiau – 3,8 proc., o 2013 m. – 4,2 proc. Latvijos atitinkamai – 4 proc., 3,5 proc. ir 5,8 procento.

Šių metų antrojo ketvirčio Lietuvos BVP augimo rezultatai tik patvirtino stiprėjančias gamybos pramonės atsigavimo tendencijas. Nauji užsakymai gamybos pramonei birželio mėnesį pirmą kartą nuo sausio šoktelėjo 5,6 proc. Tai bendrą metinį augimo rodiklį padidino iki 28,4 proc. – didžiausio ES.

Tačiau Lietuvos gamybos pramonės plėtra ateinančiais metais pakankamai ribota dėl lėtėjančio ES eksporto rinkų augimo, taip pat staigaus energijos kainų šuolio ir kitų gamybos sąnaudų didėjimo. Šis veiksnys ir sumažėjusi eksporto paklausa turės neigiamą poveikį ir šalies BVP – jis augs lėčiau nei šiemet.

„Pastaruoju metu girdima įvairių tarptautinių analitikų pasisakymų apie pasaulio, regionų ir atskirų šalių ekonomikos perspektyvas, – teigė  Saulius Adomaitis, „Ernst & Young“ Centrinės ir Pietryčių Europos regiono valdymo konsultacijų padalinio rinkų ir sektorių vadovas. – Nuomonės skirtingos: nuo „prasideda ilgalaikio augimo etapas“ iki „bus dar blogiau nei 2008-aisiais“. Vienareikšmiško atsakymo apie tolimesnę ekonomikos raidą nėra, todėl bendrovės, planuodamos savo finansus 2012 metams, susidurs su dideliu neapibrėžtumu. Tai pareikalaus ypatingo lankstumo ir įvairių scenarijų numatymo formuojant skirtingas plano alternatyvas. Praėję 2 metai buvo daugiausiai orientuoti į „gaisrų gesinimą“, greitus sprendimus ir minimalias investicijas. Nors gaisrų tikimybė niekur nedingo, vėl ateina metas vertinti ilgalaikes investicijas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius