Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva tikisi tarptautinėse rinkose išplatinti 1 mlrd. eurų obligacijų už mažesnę kainą

Reitingų agentūrai „Standart & Poor's“ nesumažinus Lietuvos skolinimosi reitingo ir finansų rinkose gerėjant šalies rizikos vertinimui, finansų ministrė viliasi, kad rudenį Lietuvai pavyks apie 1 mlrd. eurų pasiskolinti pigiau nei vasaros pradžioje.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Požiūris į Baltijos šalių problemas suracionalėjęs, taip pat ir į Lietuvos galimybes suvaldyti finansų problemas, tad manau, kad galima tikėtis pozityvių rezultatų“, – LTV naujienų tarnybai sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Finansų ekspertai taip pat pripažįsta, kad šiuo metu Vyriausybė didelę obligacijų emisiją galėtų išleisti už mažesnes palūkanas nei birželį.

„Jeigu dabar leistume, turėtume išleisti apie 8 procentų lygio. Kodėl mes galime pasiskolinti pigiau? Rinkos tiesiog pradėjo mažiau neigiamai vertinti rizikingesnes šalis. Matyt, ta finansų rinkų reakcija į ekonomikos problemas Latvijoje ir Estijoje buvo per daug aštri šių metų pirmąjį pusmetį ir galbūt visi supranta, kad baimė dėl devalvacijos ar galimo įsipareigojimų nevykdymo buvo perdėta. Ir nereikėtų baisiai bijoti tos Lietuvos. Tai nereiškia, kad tapome pačia patikimiausia skolininke, bet tikrai ne tarp pačių prasčiausių patekome“, – sakė investicijų banko „Gild“ partneris Šarūnas Skyrius.

Tačiau finansų ministrė aiškina, kad siekiant skolintis pigiau Vyriausybei teks ir toliau karpyti valstybės bei „Sodros“ biudžetus. Galvojama apriboti ir savivaldybių išlaidas.

„Priešingu atveju mes vėlgi pateksime į situaciją, kada turime milžinišką deficitą, iš kurio savaime sunku išsikapstyti, taigi mes turime parodyti labai aiškius sprendimus. Ir tie patys reitingai nuo to priklauso, ir skolinimosi galimybės nuo to priklauso“, – sakė I.Šimonytė.

Planuojama, kad naują euroobligacijų emisiją Finansų ministerija leis rugsėjį arba spalį. Neatmetama, kad ji gali siekti 1 mlrd. eurų (beveik 3,5 mlrd. litų), tačiau galutinę sumą ir skolinimosi kainą padiktuos rinka.

Finansų ministrė tikisi, kad jei kojos nepakiš melagingi gandai ar spekuliacijos, netrukus Lietuvai pavyks pasiskolinti pigiau.

Birželį Lietuva užsienio rinkose pasiskolino 0,5 mlrd. eurų (apie 1,7 mlrd. litų) už beveik 9,4 proc. palūkanų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius