-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai klimpsta skolose pirkdami NT užsienyje

Nekilnojamąjį turtą (NT) užsienyje, kaip investiciją ar atostogų namus, prieš kelerius metus aktyviai pirkę lietuviai dabar kitiems pataria nenerti stačia galva į šiltų kurortų ar užjūrio rinkas, rašo „Lietuvos žinios“.
Namas
Namas / Photos.com

Tie, kurie tikėjosi greitai užsidirbti iš Bulgarijoje, Ispanijoje, Turkijoje ar Egipte už vidutiniškai 100–250 tūkst. litų įsigytų apartamentų, dabar laukia geresnių laikų. Tuo tarpu norintiesiems pirkti laikas esą palankus, tačiau nereikėtų tikėtis greitai gauti pelno. Nuo to laiko, kai lietuviai aktyviausiai pirko apartamentus prie Viduržemio ar Raudonosios jūrų, NT kainos nukrito apie 15 proc., taigi maždaug tiek nuvertėjo ir jų įsigytas turtas.

NT kainų burbului pirmiausia sprogus už Atlanto, nemaža dalis lietuvių pasidavė pagundai pigiai įsigyti antruosius namus JAV. Jiems buvo žadėta greita investicijų grąža, tačiau dabar šie žmonės graužia nagus. Pirkę niekam nereikalingus namus kai kurie lietuviai liko ir be pirkinių, ir be pinigų.

Vienas interneto forumo dalyvis prasitarė, kad įsigyti namą Amerikoje jį paskatino vienos lietuviškos bendrovės pasiūlymas – pirkti pigiai, o įsigytą būstą išnuomoti brangiai. Dabar jis supranta, kad tai buvo tik gražūs pažadai. Iki 10 proc. žadėta metinė investicijų grąža iš nuomos subliūško tą pačią akimirką, kai pinigai buvo sumokėti – tarpininkavęs asmuo net liovėsi kelti telefono ragelį. Žmogus guodėsi kol kas neturintis nei NT nuosavybės dokumentų, nei pinigų už pažadėtą nuomą, rašo „Lietuvos žinios“.

Kitiems lietuviams buvo siūloma dar sudėtingesnė investicijų grąža. Antai siūlyta pirkti namą Amerikoje, jį užstatyti bankui, išnuomoti, iš gautos paskolos nusipirkti dar bent kelis būstus ir t. t.

Iki 10 proc. žadėta metinė investicijų grąža iš nuomos subliūško tą pačią akimirką, kai pinigai buvo sumokėti – tarpininkavęs asmuo net liovėsi kelti telefono ragelį.

Tikro amerikiečio likimas ištiko ne vieną lietuvį, kai paskolos sutartyje įmokas savo nuožiūra galintis keisti bankas, padidino jas ir naujam namo savininkui. Todėl kai kuriuos investuotojus iš Lietuvos išgelbėjo tik JAV vyriausybės sprendimas padengti paskolas bankams superkant namus.

Pasak ekspertų, išlošė tie žmogės, kurių neapgavo tarpininkai ir kurie namus pirko ne už skolintas, o už savas lėšas.

NT agentūros „Burbonas“ duomenimis, vien Turkijos kurorte Alanijoje apartamentų ar vilų yra įsigiję keli šimtai lietuvių, o kai kuriuose Egipto kurortuose yra daugiabučių, kurių visi butai priklauso lietuviams.

„Bet kokiu atveju NT užsienyje – ilgalaikė investicija“, – „Lietuvos žinioms“ sakė bendrovės „Burbonas“ komercijos direktorius Erikas Armalis. Pasak jo, geros naujienos sklinda tik iš tų pardavėjų ir statytojų, kurie nesiėmė itin ambicingų ir sunkiai įgyvendinamų projektų, kurie buvo sąžiningi ir sunkiai, vėluodami, tačiau vykdė savo įsipareigojimus krizės metais.

E.Armalis įspėjo, kad norintieji pirkti NT užsienyje pirmiausia susiduria su abejotinos reputacijos pardavėjais ar statytojais. Pasak jo, yra pavyzdžių, kai žmonės pasiduoda ne tik dažnai ne visai legaliai dirbančių vietos agentų vilionėms, bet ir lietuvių tarpininkų įtikinėjimams. Kitos rizikos, į kurias būtina atkreipti dėmesį, susiję su nuosavybės dokumentų, įgaliojimų įforminimu ir pan., nes šie klausimai ne Europos Sąjungos šalyse yra specifiniai ir gerokai skiriasi nuo Lietuvoje galiojančios tvarkos, todėl turi būti tvarkomi tik patikimų, kompetentingų juristų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius