Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje kiaulininkus marina ir maras, ir biurokratai

Europos valdininkai kaišo pagalius į verslo vežimą: kiaulių maro šmėkla iš Lietuvos jau pasitraukė, tačiau Briuselio biurokratai delsia išduoti leidimą gabenti lietuvišką mėsą į užsienį.
Kiaulės
Kiaulės / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Klasikinio kiaulių maro istorijai dar nematyti galo, trečiadienį informuoja dienraštis „Lietuvos rytas“.

Praėjusią savaitę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atšaukė draudimą prekiauti gyvomis kiaulėmis, tačiau kliūtis kiaulių eksportui sudėliojo Briuselis. Europos Komisijos sprendimu Lietuva privalo užtikrinti, kad iki spalio 31 dienos kiaulės iš mūsų šalies nebūtų išvežamos nei į kitas Europos Sąjungos, nei į trečiąsias šalis.

„Mums sunku suvokti, kodėl Lietuva atidaro sienas, o Briuselis jas vėl užveria“, – pečiais gūžčiojo Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Kol kas kiaulių augintojams lieka tikėti žodiniu Europos Komisija (EK) pareigūnų pažadu, kad rugsėjo 7-ąją vyksiančiame EK Gyvūnų sveikatos nuolatinio komiteto posėdyje bus priimtas sprendimas gerokai anksčiau panaikinti visas Lietuvai taikomas sankcijas.

„Kiaulių maro metu paaiškėjo, kad EK, reaguodama į aktualijas, balsuoja greitai. Užtat sprendimą patvirtinančius dokumentus geriausiu atveju paskelbia po mėnesio“, – piktinosi A.Baravykas.

Tokia padėtis labai palanki mėsos perdirbėjams: jie siūlo ypač mažas kiaulių supirkimo kainas.

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus, augintojai galėtų mesti iššūkį ir atidaryti savo skerdyklą. „Eksportuojant skerdieną rizika pasigauti pavojingos ligos užkratą būtų daug mažesnė nei gabenant gyvas kiaules“, – sakė J.Milius.

Tačiau A.Baravykas mano, kad tai – ne išeitis, mat gyvoms kiaulėms ir skerdienai Rusija, į kurią anksčiau buvo gabenama daugiausia produkcijos, taiko skirtingus muitus.

Gyvos kiaulės iki šiol į kitas ES valstybes iš Lietuvos nebuvo eksportuojamos, tik į Rusiją. O iš jos pastaruoju metu ėmė sklisti ūkininkams ne pačios palankiausios žinios.

Šiuo metu į Rusiją leidžiamas tik termiškai apdorotų kiaulienos produktų eksportas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius