Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje siūloma įvesti PET taros užstatą

Plastikinės PET taros atliekų perdirbimo gamyklą pernai atidariusi bendrovė „PET recycling“ ragina pagaliau pasiryžti ir Lietuvoje įvesti PET taros užstatą, kuris esą yra vienintelis būdas išjudinti merdintį šiukšlių rūšiavimą.
Rinkliava už komunalines atliekas vis dar sukelia klaipėdiečių nepasitenkinimo bangas.
Šiukšlės / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.
Temos: 2 Tara Užstatas

Komunalininkai tokio siūlymo nepalaiko ir teigia, kad šiukšlių rūšiavimas pajudėtų ir be jokio užstato, jei gyventojams būtų gerokai pakelti mokesčiai už nerūšiuotų šiukšlių išvežimą, pirmadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

„PET recycling“ akcininkas Arūnas Mažeika teigia, kad iki šiol įmonė daugiausia naudodavo lietuviškas PET atliekas, tačiau šiemet nusprendė jas importuoti iš Skandinavijos šalių, nes pastarųjų kaina yra mažesnė.

Pernai skandinaviškos PET atliekos sudarydavo apie 30 proc. įmonės sunaudojamos žaliavos, šiemet jų dalis, planuojama, pasieks jau 70 procentų. Skandinaviškas PET atliekas, anot A.Mažeikos, naudoti patrauklu ir dėl to, kad jos išrūšiuotos ir švaresnės, todėl iš jų galima pagaminti geresnę produkciją.

Pernai startuodama „PET recycling“ skelbė, kad gamyklos darbą visu pajėgumu užtikrins jos strateginė partnerė bendrovė „Ekstara“, kuri Vilniuje prie prekybos centrų valdo PET taros supirktuves.

„Idėja supirkti PET butelius iš žmonių puiki. Tačiau bėda, kad ji išsikreipė, nes skurdžiai gyvenantys žmonės išima iš konteinerių ir neša priduoti ir tuos PET butelius, kuriuos gyventojai jau buvo surūšiavę“, – sakė A.Mažeika.

Jo nuomone, vienintelis būdas išspręsti atliekų rūšiavimo problemą – įvesti PET taros užstatą.

„Toks siūlymas jau pateiktas Vyriausybei, šiemet ji turi priimti sprendimą. Kol nebus užstato, tol Lietuva skęs šiukšlėse. Estai vieninteliai iš trijų Baltijos šalių jau įsivedė užstatą ir dabar normaliai gyvena – šiukšlių nebėra“, – teigė A.Mažeika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius