-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas: išleidusios didesnes taršos nuotekas, įmonės turėtų mokėti ir didesnę kainą

Lietuvos aukščiausiasis teismas, išnagrinėjęs bendrovės „Šilutės Rambynas“ kasacinį skundą dėl 808 tūkst. litų baudos, paskirtos už padidintos taršos nuotekų išleidimą, priteisimo, penktadienį konstatavo, kad tikėtinos nuotekų taršos nustatymas yra labai svarbus planuojant aplinkosauginius veiksmus, todėl, išleidus didesnės nei deklaruota taršos nuotekas, įmonė turėtų mokėti ir didesnę kainą.
Valymo įrengimai Juodšiliuose
Valymo įrengimai Juodšiliuose

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija savo nutartyje taip pat pabrėžė, kad atsižvelgiant į tai, kad gamybos procesas nėra pastovus ir įmonės ne visada yra pajėgios kontroliuoti nuotekų taršą, ši kaina lygiai taip pat kaip ir kitos kainos vandens valdymo ūkyje turėtų būti nustatoma vadovaujantis ne tik principu „teršėjas moka“, bet taip pat ir nediskriminavimo, sąnaudų susigrąžinimo principais.

Kasacinis teismas atkreipė dėmesį ir į tai, kad valstybinė padidėjusios ir specifinės taršos nuotekų kainodaros kontrolė turėtų užtikrinti vartotojų teisių apsaugą ir būti savotiška garantija tam, kad savivaldybės nenustatytų savo kontroliuojamoms įmonėms palankesnių sąlygų.

Nagrinėtoje Šilutės įmonių byloje atsakovas – „Šilutės Rambynas“, sudarydamas sutartį, sutiko su kainos už padidintos taršos nuotekų tvarkymą apskaičiavimo tvarka. Teisėjų kolegija, atsižvelgdama į šioje byloje itin svarbų viešąjį interesą, kurio pažeidimas sukelia didelius neigiamus padarinius gamtinei aplinkai, į tai, kad sutartimi ieškovo ir atsakovo sutartos kainos atitiko įstatymuose nustatytus kainodaros principus ir šalių tikrąją valią, konstatavo, kad nuotekų tvarkymo kainos byloje apskaičiuotos teisėtai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius