-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas pradėjo pirminį grynųjų eurų paskirstymą komerciniams bankams

Pirmadienį iš Lietuvos banko pinigų saugyklos iškeliavo pirmoji lietuviškų eurų monetų partija. Ji skirta vienam komerciniam bankui, kuris pirmasis pasiėmė 2 eurų monetų už 45 tūkst. eurų.
Euro moneta
Euras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pirminis grynųjų eurų monetų paskirstymas komerciniams bankams pradėtas numatytu laiku. Pirmasis startavo nedidelis bankas, imantis eurų monetas nedideliais kiekiais. Netrukus į procesą įsitrauks ir didieji bankai. Tikimės, kad ir eurų banknotais komerciniai bankai apsirūpins nedelsdami, kai lapkričio pradžioje pradėsime jų paskirstymą“, – sako Marius Jurgilas, Lietuvos banko valdybos narys.

Lietuvos bankas, įvertinęs poreikį ir monetų atsargas, numatė šiemet ir kitąmet nukaldinti 370 mln. vnt. monetų. Į Lietuvos banko saugyklas jau pristatyta 110,8 mln. vnt. eurų monetų – daugiau kaip pusė iš visų 2014 m. planuojamų Lietuvos monetų kalykloje nukaldinti eurų monetų (217 mln. vnt.).

Euro įvedimui reikalingus 132 mln. vnt. eurų banknotų Lietuvos bankas pasiskolins iš Vokietijos centrinio banko Bundesbanko. Eurų banknotai bus pristatyti į Lietuvos banko saugyklas 2014 m. spalio–lapkričio mėn.

Nuo gruodžio 1 d. iki euro įvedimo dienos komerciniai bankai ir jų įgaliotos pinigų pervežimo įmonės pradės išankstinį antrinį eurų paskirstymą.

Išankstiniam pirminiam eurų paskirstymui vykdyti Lietuvos bankas ir komerciniai bankai pasirašė eurų paskirstymo sutartis. Už iš anksto paskirstytinus eurų banknotus ir monetas komerciniai bankai turi Lietuvos bankui pateikti tinkamą įkaitą: lėšas bankų sąskaitose Lietuvos banke, skolos vertybinius popierius arba terminuotuosius indėlius Lietuvos banke.

Numatyta, kad nuo gruodžio 1 d. iki euro įvedimo dienos komerciniai bankai ir jų įgaliotos pinigų pervežimo įmonės pradės išankstinį antrinį eurų paskirstymą. Jo metu komerciniai bankai naująja valiuta aprūpins mažmenines prekybos ir paslaugų įmones, Lietuvos paštą, litus į eurus keisiančias kredito unijas bei kitus poreikį iš anksto apsirūpinti eurais turinčius subjektus.

Išankstinio eurų paskirstymo metu gauti eurai nuo euro įvedimo dienos 00.00 val. taps apyvartiniais pinigais, ir komerciniai bankai, įmonės juos pradės naudoti kaip teisėtą mokėjimo priemonę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius