Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 24 /23:11

Lietuvos bankas: „Snoras“ yra nemokus, prašoma skelbti bankrotą

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas žurnalistams ketvirtadienį vakare po posėdžio pranešė, kad nuspręsta banką paskelbti nemokiu ir kreiptis į Vilniaus apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.
„Snoras“ logotipas
„Snoras“ logotipas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė dar ketvirtadienį ryte pareiškė, kad bankas yra nemokus – jo įsipareigojimai yra didesni už turtą. „Pasakysiu paprastai, kad „Snoro“ įsipareigojimai reikšmingai viršija „Snoro“ turtą, o tai reiškia, kad įstaiga yra nemoki. Ir tai reiškia, kad tą situaciją reikia išspręsti“, – sakė finansų ministrė.

Skelbiama, kad banke trūksta 3,4 mlrd. Lt iš 8 mlrd Lt. Trūksta vertybinių popierių, indėlių, nesuformuoti indėliai, blogos investicijos. Žiniasklaidai pateikta informacija, kad dingę beveik 600 mln. Lt indėlių užsienio bankuose, 1,2 mlrd. Lt vertybinių popierių, apie 600 mln. Lt – blogos paskolos, investicijos į Kaimanų fondus – 550 mln. Lt.

Atšaukti ankstesni Lietuvos banko valdybos nutarimai, kuriais bankui buvo leista vykdyti kai kurias operacijas

Įvertindamas susidariusią situaciją Lietuvos bankas atšaukė „Snoro“ veiklos licenciją. Atšaukti ankstesni Lietuvos banko valdybos nutarimai, kuriais bankui buvo leista vykdyti kai kurias operacijas. Iki šiol kiekvieną dieną žmonės ir įmonės galėjo išsiimti po 500 litų iš kiekvienos savo sąskaitos. Atšauktas ir ankstesnis ketinimas skirstyti banką į „gerąjį“ ir „blogąjį“ bankus.

Dabar pradeda veikti indėlių draudimo mechanizmas – indėliai bus kompensuojami, grąžinant iki 345 280 litų, lėšas išmokant per 20 darbo dienų. Šis terminas gali būti pratęstas dar 10 darbo dienų. V.Vasiliauskas teigė, kad banke buvo apie 4 mlrd. litų gyventojų indėlių, iš jų apie 99 proc. buvo apdrausti valstybės. Indėlių draudimo fonde Lietuva turi apie 1,668 mlrd. litų.

Lietuvos banko sprendimas buvo priimtas vienbalsiai.

Laikinasis banko administratorius Simonas Freakley Lietuvos bankui pateikė kelis galimus banko pertvarkos modelius. Tačiau jų palyginimas parodė, kad bet kokio naujai sukurto subjekto vėlesnės nesėkmės rizika yra pernelyg didelė – nėra pakankamų prielaidų greitu laiku atkurti pelningą banko veiklą, galimi dideli nuostoliai dėl teisinių ginčų. „Snoro“ likvidavimas pagal pateiktus skaičiavimus yra pigesnis.

„Manome, kad nėra kitų būdų, kaip spręsti tą problemą sveikiausiai visai finansų sistemai, – tik banką likviduoti“, – sakė V.Vasiliauskas. Jis teigė, kad banke, sprendžiant pagal visus požymius, matyt, buvo vykdoma nusikalstama veikla.

Pamatėme tai, ko tikrai nesitikėjome išvysti

„Teisingumas bus įvykdytas, – sakė V.Vasiliauskas. – Paprastai, kai susiduriama su nusikaltimais, nėra paprasta tai nustatyti. Tik taip galiu paaiškinti, kodėl atsidūrėme tokioje situacijoje.“

Buvo tikėtasi, kad bankas galės tęsti veiklą įvykdęs pertvarkymą, bet dabar, kai  nustatyta, kokių sumų trūksta „Snore“, Lietuvos banko atstovų teigimu, nesą reikalo švaistyti mokesčių mokėtojų pinigus „lėktuvui, kuris neskris“. „Pamatėme tai, ko tikrai nesitikėjome išvysti“, – apie padėtį „Snore“ sakė V.Vasiliauskas.

I.Šimonytės teigimu, nors dėl padėties „Snoro“ banke Lietuvai kitais metais teks skolintis papildomai, Tarptautinio valiutos fondo pagalbos neprireiks. Ministrė sako, kad dėl „Snoro“ bankroto nenukentės ir nacionalinis biudžetas.

„Jeigu akcinė bendrovė „Snoras“ yra nemoki, nežinau, ką galėčiau papildomai pasakyti. Bijau, kad ta bendrovė irgi bus nemoki“, – sakė I.Šimonytė, paklausa, ar Lietuvos banko sprendimas taip pat reiškia, kad „Latvijas Krajbanka“ bankrutuoja.

Penktadienį ryte Vyriausybė šaukia pasitarimą su Lietuvos banku.

68,1 proc. „Snoro“ akcijų valdė Rusijos verslininkas Vladimiras Antonovas, 25,3 proc. – buvęs banko prezidentas Raimondas Baranauskas. Jie ketvirtadienį buvo suimti Londone.

Daugiau apie „Snoro“ nacionalizavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius