Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas surinko 39 mlrd. perteklinių litų

Lietuvos bankas šiemet iš bankų balansų „susiurbė“ daugiau nei 38,6 mlrd. litų perteklinių litų ir teigia esąs patenkintas šios operacijos rezultatais. Centrinis bankas reguliarius terminuotųjų indėlių priėmimo iš komercinių bankų aukcionus vykdė šių metų gegužės-gruodžio mėnesiais, per tą laiką buvo įgyvendinta daugiau nei 40 aukcionų.
Pinigai
Pinigai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Lietuvos bankas

Portalas vz.lt rašo, kad, pasak Lietuvos banko, tokios perteklinių litų „nusiurbimo“ operacijos yra ypač aktualios prieš artėjantį euro įvedimą, nes gyventojai prieš valiutos pasikeitimą yra linkę į savo sąskaitas įmokėti daugiau litų, kad jie automatiškai būtų konvertuoti į eurus.

Tokią tendenciją, ypač likus keliems mėnesiams iki valiutos pasikeitimo, esą atskleidžia daugelio eurą įsivedusių šalių praktika.

„Dėl palankesnių trumpalaikio investavimo galimybių euro pinigų rinkoje bankai galėjo šias perteklines lėšas keisti į eurus, tad terminuotųjų indėlių aukcionais buvo siekiama tokias paskatas sumažinti, taip kartu išvengiant staigių Lietuvos banko tarptautinių atsargų svyravimų ir priverstinio dalies investicijų pardavimo dėl laikinų grynųjų pinigų kiekio pokyčių“, – aukcionų rengimo priežastį aiškino banko valdybos narys Tomas Garbaravičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius