Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos elektrinei perparduodant elektrą, valstybė gavo 50–70 mln. litų

Valstybės valdomai Lietuvos elektrinei pernai perparduodant elektrą, valstybė vartotojų sąskaita uždirbo 50–70 mln. litų.
Elektros perdavimo linija
Elektros perdavimo linija. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Bendrovės „Lietuvos energija“ Didmeninės elektros prekybos departamento direktoriaus Edvardo Važgėlos skaičiavimais, valstybė gavo mažiausiai 50 mln. litų, rašo „Lietuvos rytas“.

Tuo šįmet susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Pareigūnų apklaustas, E.Važgėla, anot dienraščio, pripažino, kad Lietuvos elektrinė pernai dalį elektros pirko biržoje. Kilovatvalandės kaina siekė 15–16 centų, o tą pačią elektrą Lietuvos vartotojams pardavė jau dvigubai brangiau – po 29,31 cento.

Kitą dalį elektros Lietuvos elektrinė neva pasigamino pati. Tačiau ar tai tiesa, tyrėjai galvos neguldo. Mat trūksta reikalingų dokumentų.

Elektros biržos aptarnavimo skyriaus vadovas Valdas Jurkevičius „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad pernai Lietuvos elektrinė buvo rimta elektros pirkėja biržoje, bet konkrečių skaičių atsiminti negalėjo. Manoma, kad iš perpardavimo verslo elektrinė per pusmetį uždirbo apie 70 mln. litų.

Energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis teigė, kad Energetikos ministerijos sudarytos komisijos, kuri turi išaiškinti galimą elektros perpardavimo aferą Elektrėnuose, išvados turėtų būti parengtos jau šį mėnesį.

Iš „Lietuvos energijos“ generalinio direktoriaus pareigų vasarį atsistatydinęs Aloyzas Koryzna, neoficialiomis žiniomis, darbą paliko nenorėdamas likti atpirkimo ožiu.

Praėjusiais metais valstybė iš Lietuvos elektrinės įsipareigojo nupirkti 2,5 mlrd. kWh joje pagamintos elektros, už kWh mokant po 29,31 cento, tačiau Lietuvos elektrinė už šią kainą perpardavinėjo pigią baltarusišką, rusišką, latvišką elektrą, įsigytą biržoje perpus pigiau.

Kiekvienam Lietuvos gyventojui tai atsiėjo po 4,73 cento nuo kWh, kuriuos jis sumoka už viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP).

Energetikos ministras šių metų sausį šią tvarką staiga atšaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius