-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos europarlamentarai gina idėją didinti ES biudžetą

Lietuvoje išrinkti Europos Parlamento nariai gina siūlymą didinti 2012-ųjų metų Europos Sąjungos (ES) biudžetą, nors kritikai sako, kad tai neatitinka raginimų Europos šalims vykdyti taupymo politiką.
Euro zona
Euro zona / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Konservatorės Laimos Andrikienės teigimu, Europos Parlamento biudžeto komiteto siūlymas didinti ES biudžetą tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti neteisingas žingsnis, nes iš tiesų valstybės narės susidūrusios su sunkumais pagalbos dažnai ieško ES.

„ES valstybės priverstos taupyti, karpyti biudžeto išlaidas, o mes siūlome didinti ES biudžetą. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad tos pačios krizės sąlygomis ES valstybės narės, pablogėjus situacijai, pirmiausiai kreipiasi į Europos Sąjungą, Europos Komisiją, prašydamos gelbėti ir ir būtinai primindamos, kad vienas iš pamatinių ES principų yra solidarumo principas“,– BNS sakė politikė.

L.Andrikienė pabrėžė, kad Lietuvai didesnis ES biudžetas yra naudingas, nes mūsų šalis iš jo daugiau gauna nei įmoka pati.

„Kol kas mes, Lietuva, esame ES valstybė narė, kuri daugiau gauna, nei sumoka į ES biudžetą. Todėl, jei kalbame apie Lietuvos interesus, tai mūsų interesas yra didesnis ES biudžetas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kol dar dirbo ES biudžeto komisare, dažnai kartodavo, kad daugiau Europos su mažiau pinigų būti negali. Jei norime didesnės paramos iš ES, o ES kompetencijos lyginant su valstybių narių kompetencijomis, didėja, tai reikia ir daugiau mokėti į ES biudžetą“,– teigė L.Andrikienė.

Konservatorei pritarė ir socialdemokratas Zigmantas Balčytis. Jo teigimu, vien išlaidų mažinimas yra neteisingas kelias.

„Mūsų frakcijos pozicija ta, kad negalime eiti vien išlaidų mažinimo keliu, nes tai visiškai stabdo bet kokį ekonominį augimą. Atsiranda antrinė problema, tai yra mažėja darbo vietos ir socialinės garantijos. Mūsų pagrindinė idėja ta, kad ES biudžetas turi didėti“, – BNS sakė Z.Balčytis.

Parlamentaras įsitikinęs, kad taupymas dėl pačio taupymo negali būti pateisinamas.

EP Biudžeto komiteto nariai ES biudžetą pasiūlė didinti 4,2 proc., lyginant su praeitais metais, teigia interneto svetainė „EUobserveer“.

Europarlamentarai siekia atstatyti Europos Komisijos siūlytą biudžeto projektą (132.7 mlrd. eurų), kurį valstybės narės liepos mėnesį sumažino iki 129 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius