Lietuvos gamintojai: kainos Lietuvoje gali pasiekti Vakarų lygį

Lietuvos gamintojai teigia, kad po kurio laiko kainos Lietuvoje gali pasiekti Vakarų lygį, skelbia LTV laida „Šiandien.“
Protestas prieš aukštas kainas
Protestas prieš aukštas kainas / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 2 Kaina Pramonė

LTV laidos „Šiandien“ kalbinti pramonininkai teigė, kad kol kas augančias žaliavų kainas jie perkelia ant užsienio vartotojų pečių, tačiau ateityje gali išsekti tokios galimybės. Pasaulyje brangsta nafta, metalai, medvilnė, kakava, cukrus, kitos žaliavos.

Pramonininkai teigia, kad kol kas jie brangina tik eksportuojamą produkciją, o vidaus rinkoje esą išlaikomos mažesnės kainos. Pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas teigė, kad ateinančiais metais kainos augs ir augs labai stipriai. „Jos turės pasiekti tą lygį, koks yra Vakarų Europoje“, – sakė jis.

Tai patvirtino ir asociacijos „Lietuvos mediena“ vadovas Raimundas Beinortas. Jis sakė, kad savikainai augant, tik laiko klausimas, kiek įmonės dar galės dengti galutinio produkto kainą. Jis teigė, kad produktai gali pabrangti ir šiemet.

Pramonininkai baiminasi, kad žaibiškai brangstančios žaliavos gali labiausiai prispausti tradicinės apdirbamosios pramonės, kokia dominuoja ir Lietuvoje, įmones.

Gamintojų nuomone, brangstant žaliavoms, gali atsirasti nauja spekuliantų kasta, kuri bandys užsidirbti iš pramonės poreikių. Tokių užuomazgų esą jau pastebima ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, medienos žaliavos konkursuose, kurių vienas visai neseniai baigėsi.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius