-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos ir ES derybos dėl didesnio finansavimo Ignalinos AE uždarymui bus labai sudėtingos, tvirtina Dalia Grybauskaitė

Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) derybos dėl tolesnio nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo finansavimo bus labai sudėtingos, teigia Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jos nuomone, dalį uždarymo kaštų 2014–2020 metais ir vėliau turės padengti pati Lietuva, kuri iki šiol ES pinigus naudojo neskaidriai.
Nebeveikiantis reaktorius
Nebeveikiantis reaktorius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Stojimo sutartyje Europos Sąjunga įsipareigojo skirti mums adekvačias sumas uždarymo procesui užtikrinti. Tas adekvačias sumas pirmiausia reikia pagrįsti konkrečiais projektais ir poreikiais. Vien tik atskirų pareigūnų sugalvotos sumos be projektų nėra tas argumentas, kuriuo galėsime derėtis. Antra, svarbiausia, – kad pirmas paketas (ES skirtas finansavimas IAE uždarymui – BNS), kurį gavo Lietuva, buvo panaudotas neskaidriai ir neefektyviai, o tai reiškia, kad derėtis su Europos Sąjunga dėl didelių sumų bus labai sudėtinga, nes Lietuva nepasirodė geriausiu būdu, todėl dabar spekuliuoti apie sumas nereikėtų, nes dalį uždarymo kaštų reikės dengti Lietuvai, čia yra natūralu“, – ketvirtadienį žurnalistams Klaipėdoje sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvos Vyriausybė nepatenkinta būsimu nebeveikiančios Ignalinos AE uždarymo finansavimu – 2014–2020 metų Europos Sąjungos biudžeto projekte tam gali būti skirta tik iki pusės būtinos sumos. Lietuva prašo naujoje finansinėje perspektyvoje skirti 870 mln. eurų (3 mlrd. litų), tuo tarpu jai gali būti skirta tik apie 300–400 mln. eurų (1–1,4 mlrd. litų).

Pasak Ignalinos AE korporatyvinių reikalų direktoriaus Osvaldo Čiukšio, ES biudžeto projekte 2014–2020 metais visoms trims Europoje uždaromoms elektrinėms (Lietuvoje, Slovakijoje ir Bulgarijoje) numatoma tik 700 mln. eurų vietoj 1,6–1,7 mlrd. eurų.

Tokio finansavimo nustebintas Lietuvos premjeras jau nusiuntė laišką Europos Komisijos (EK) prezidentui Jose Manueliui Barroso – laiškas, anot O.Čiukšio, yra pakankamai griežtas.

Skaičiuojama, kad visam Ignalinos AE uždarymui – iki 2029 metų – reikės 2,93 mlrd. eurų (10,1 mlrd. litų), skaičiuojant 2011 metų kainomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius