Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pensijų fondai išeinantiems į pensiją išmoka vis didesnes sumas

2009 m. trečią ketvirtį į pensiją išėjo 507 papildomą pensijos dalį kaupę asmenys, kuriems iš viso buvo išmokėta 2,25 mln. litų išmokų arba vidutiniškai po 4,44 tūkst. litų kiekvienam.
Pinigai
Pinigai / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Nuo Pensijų kaupimo sistemos starto 2004 m. sausio 1 dieną iš viso į pensiją išėjo jau 2,9 tūkst. privačiai pensijos dalį kaupusių dirbančiųjų, kuriems išmokėta suma jau viršija 10 mln. litų arba vidutiniškai po 3,5 tūkst. litų, teigiama pranešime spaudai.

„Paskutinį ketvirtį išmokėta vidutinė išmoka yra maždaug 26 proc. didesnė nei pirmųjų kelerių metų vidurkis, ir šios sumos sparčiai auga. Tai yra natūralu – pradžioje visada reikia kantrybės, nes investicijos didėja pamažu. Tačiau kuo toliau, tuo greičiau sumos auga, ir visiems dirbantiesiems tampa akivazidu, kad pensijų fondai gali tapti rimta paspirtis senatvėje“, – sakė Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.

Pasak jo, į pensiją išėjusiems dirbantiesiems išmokamos labai įvairios sumos – nuo tūkstančio iki keliolikos. Suma tuo didesnė, kuo anksčiau dirbantysis nusprendė pats pasirūpinti savo pensija ir kuo didesnį atlyginimą jis gavo. „Manau, yra tik laiko klausimas, kada dirbantieji suvoks pensijų fondų teikiamą naudą ir dar labiau padidins spaudimą darbdaviams mokėti oficialų atlyginimą, nuo kurio priklausys dirbančiojo sukaupta suma pensijų fonde“, – sakė A.Bakšinskas.

Šiuo metu galioja nuostata, kad iki 26905 Lt savo pensijų fonde sukaupęs 62,5 metų vyras ir iki 38876 Lt sukaupusi 60 m. moteris išeidami į pensiją gali pasiimti iškart. Esant didesnei sumai, pensininku tapęs dirbantysis privalo įsigyti anuitetą – tokiu atveju jam iki mirties kiekvieną mėnesį mokama tam tikra suma.

Pensijų fondai praneša, kad per pirmuosius dešimt 2009 metų mėnesių būsimieji pensininkai iš investicijų uždirbo maždaug 330 mln. litų. Ši suma būtų dar didesnė, jeigu nebūtų dukart sumažintos įmokos į pensijų fondus: nuo 5,5 iki 3 proc. 2009 metų pirmajam pusmečiui ir iki 2 proc. – 2009.07.01–2010.12.31 laikotarpiui.

Bendra antros pakopos pensijų fondų sukaupto turto vertė 2009 metų spalio 31 dieną buvo daugiau kaip 3 mlrd. litų.

Iš viso Lietuvoje yra beveik milijonas dirbančiųjų, kurie lėšas būimais pensijai kaupia 27 pensijų fonduose, kuriuos valdo 9 pensijų kaupimo bendrovės. Septynios iš jų yra investicijų valdymo įmonės, o likusios dvi – gyvybės draudimo bendrovės.

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, lyginant su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius