-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovė „Lifosa“ traukiasi iš biržos

Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovė „Lifosa“, kurios akcijas iš smulkiųjų akcininkų ketina privalomai išpirkti Rusijos koncernas „Jevrochim“, traukiasi iš biržos. Spėjama, kad „Lifosos“ akcijos galėtų būti pradėtos kotiruoti Londono biržoje.
Gamykla
Gamykla / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 1 Lifosa, AB

„Jei jau pranešta apie akcijų išpirkimą, tai reiškia ir „Lifosos“ traukimąsi iš biržos. Tai mūsų pagrindinio akcininko sprendimas ir jo motyvų mes nežinome. Tačiau nemanau, kad traukiamasi dėl palankaus meto – „Lifosos“ akcijų kaina pastaruoju metu nėra iš žemiausių“, – „Verslo žinioms“ sakė „Lifosos“ generalinis direktorius Jonas Dastikas.

Jis tikina, kad kaip įmonės vadovas „Lifosos“ pasitraukimą iš biržos vertinantis teigiamai, mat akcijas biržoje kotiruojančiai įmonei buvo nustatyta daug informacijos atskleidimo apribojimų.

„Tokios institucijos, kaip birža ar VPK, mums tik trukdė dirbti – neduok dieve, pasakydavome ką viešai ar koks laikraštis ką parašydavo, iš karto sulaukdavome grasinimų baudomis“, – sakė J.Dastikas.

Laisvoms akcijoms išpirkti iš smulkiųjų akcininkų prireiktų apie 32,1 mln. litų, skaičiuojant dabartine akcijų kaina biržoje.

„Lifosos“ pasitraukimas yra didelis praradimas biržai, reiškiantis dar labiau sumenksiančią kapitalizaciją. Tai yra įdomi įmonė ir vienintelė šio sektoriaus atstovė biržoje. Įmonės veiklos ciklas šiuo metu, tikėtina, kaip tik verčiasi į pelningąją pusę ir apmaudu, kad smulkieji akcininkai nesugebės tuo pasinaudoti“ – sakė Finansų maklerių įmonės „Snoras–Jūsų tarpininkas“ vadovas ir makleris Marius Dubnikovas.

Jis spėja, kad „Lifosos“ traukimasis iš biržos gali būti susijęs su „Eurochem“ prieš kelerius metus deklaruotais tikslais koncerno akcijas pradėti kotiruoti Londono biržoje.

„Galbūt šie planai buvo prisiminti. Juk būtų netikslinga biržoje būti ir pagrindinei, ir antrinei įmonei“, – sakė M.Dubnikovas.

„Lifosos“ akcijos, antradienį dieną pigusios, po žinios apie supirkimą brango 5,35 proc. iki 37,03 lito.

2009 metų pabaigoje kontrolinį 91,15 proc. „Lifosos“ akcijų paketą valdė bendrovė „Jevrochim“, o su jomis susijusios „Eurochem A.M.“ bei „Sagitarius International“ atitinkamai 3,65 proc. ir 1,08 procento. Iš viso „Jevrochim“ ir su ja susijusioms įmonėms priklauso 95,88 proc. trąšų gamintojos akcijų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius