Lito susiejimui su užsienio valiuta – 15 metų

Trečiadienį sukanka 15 metų, kai litas yra susietas su užsienio valiuta ir padengtas jos atsargomis.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Valiuta Litas

Pasak ekspertų, dėl atviros ir mažos Lietuvos ekonomikos valiutų kurso stabilumas šaliai yra ypač svarbus, praneša Lietuvos radijas.

Ekspertai sako, kad 1994-aisiais įsigaliojęs Lito patikimumo įstatymas padėjo stabilizuoti Lietuvos ekonomiką, pinigai tapo laisvi nuo valdžios kišimosi.

Lietuvos banko rinkos operacijų departamento direktoriaus Arvydo Kregždės teigimu, per 15 metų lito susiejimo su užsienio valiuta esmė nepakito.

„Visi litai, kurie yra apyvartoje, yra visiškai padengti užsienio valiuta. Lietuvos bankas turi tiek užsienio valiutos atsargų, kad galėtų išpirkti visus litus, esančius apyvartoje fiksuotu kursu“, – sako A. Kregždė.

Kai kurie ekspertai pastebi, kad jei Lietuva dabar turėtų bet kurį kitą valiutos kurso režimą, ekonominė situacija sunkmečiu būtų prastesnė. Anot A. Kregždės, lito susiejimas su euru užtikrina didesnį ekonomikos stabilumą.

„Sunkmečio metu yra kai kas ir stabilaus. Tai mūsų nacionalinė valiuta, tvirtai susieta su euru“, – tvirtina A. Kregždė.

Kaip populiariausia valiuta prieš 15 metų pasirinktas JAV doleris. Vėliau, mažėjant prekybai su NVS šalimis ir didėjant prekybai su Europos Sąjunga, jo reikšmė šalies ekonomikai mažėjo. Nuo 2002-ųjų litas susietas su euru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius