Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LLRI prognozė: Lietuvos šešėlinė ekonomika šiemet sieks 25 proc.

Šešėlinė ekonomika Lietuvoje šiemet sudarys 25 proc. viso šalies ūkio, prognozuoja Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI). Palyginti su pernai, ji smuks 1 procentiniu punktu. LLRI atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje kovojama su šešėlinės ekonomikos pasekmėmis, o ne priežastimis, ir siūlo svarstyti kai kurių mokesčių mažinimą.
Šešėlinė ekonomika
Šešėlinė ekonomika / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasak instituto atstovų, neapskaityta ekonomika jau šeštus metus iš eilės bus didesnė nei prieš krizę, kai jos dalis siekė 18 proc.

„Mūsų vertinimu, Lietuvos šešėlinė ekonomika nors šiek tiek mažėja, bet jos lygis išlieka pakankamai aukštas“, – spaudos konferencijoje trečiadienį teigė LLRI vyresnysis ekspertas ir tyrimų vadovas Vytautas Žukauskas. Pasak jo, pernai šešėlinė ekonomika siekė 26 proc.

Pasak eksperto, šiek tiek sumažėjo nelegaliai dirbančių gyventojų – šiemet penktadalis apklaustųjų teigė, kad per pastaruosius metus gavo nelegalių pajamų: „2013 metais šis skaičius buvo 22 proc., dabar yra 20 proc.“.

Anot LLRI, stipriojo alkoholio sektoriuje „šešėlis“ šiais metais sieks 27 proc., o cigarečių – 28 proc. rinkos. Pernai jis siekė atitinkamai 32 proc. iki 28 proc.

Anot LLRI, stipriojo alkoholio sektoriuje „šešėlis“ šiais metais sieks 27 proc., o cigarečių – 28 proc. rinkos. Pernai jis siekė atitinkamai 32 proc. iki 28 proc.

V.Žukauskas sakė, kad nelegaliai įsigyjamo benzino dalis šiemet turėtų siekti 13 proc., o dyzelino – 17 proc., tuo tarpu 2012 metais bendra jų dalis siekė 18 proc.

Ekspertas aiškino, kad su šešėline ekonomika galima kovoti keturiais pagrindiniais būdais: mažinant priežastis, dėl kurių ji atsiranda, didinant baudas už nelegalią veiklą, šviečiant visuomenę bei didinant pragyvenimo lygį.

V.Žukausko teigimu, Lietuvoje daugiausiai kovojama su priežastimis – didinant baudas ir reguliavimą.

„Lietuvoje bent iki šiol kova su šešėline ekonomika paprastai būna siejama su griežtesne kontrole, geresniu nusižengusiųjų pagavimu. Žiūrėti į kovą su šešėliu tik per tą prizmę yra ydinga. Jeigu mes nesigilinsime į tarpines priežastis, administracines, mes nesuprasime šešėlinės ekonomikos atsiradimo“, – teigė V.Žukauskas.

LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas teigė, kad vienas būdų kovoti su šešėline ekonomika yra mokesčių mažinimas.

Mažesni mokesčiai gali nulemti ir didesnį pajamų surinkimą į biudžetą

„Mes galime pastebėti, kad esant geresniam ekonomikos augimui, mažėja šešėlis, bet tik šiek tiek. Represijos problemų irgi neišpsręs, nes jos kovoja su pasekmėmis, o ne priežastimis. (...) Kokie yra sprendimai – mažesni mokesčiai darbui, veiklai ir akcizinėms prekėms. Jeigu valdžia sako, kad akcizus nustato Europos Sąjunga, tai priminsiu, kad alkoholiui Lietuva taiko aukštesnius akcizus alkoholiui, benzinui“, – trečiadienį spaudos konferencijoje tikino Ž.Šilėnas.

Anot jo, mažesni mokesčiai gali nulemti ir didesnį pajamų surinkimą į biudžetą.

„Sumažinus mokesčių tarifus mes mažiau ir surinksime – yra toks požiūris. Tas ryšys nėra paprastas ir kartais sumažinus mokesčio tarifą galima lėšų surinkti daugiau ir lygiai taip pat padidinus mokesčius galima surinkti lėšų mažiau“, – tikino LLRI prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius