-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

LVLKA: kai kurie vartojimo kredito teikėjai nesąžiningai elgiasi su vartotojais ir bando išvengti įstatymų reikalavimų

Lietuvos vartojimo lizingo ir kredito asociacija (LVLKA) pastebi, kad pastaruoju metu rinkoje stipriai suaktyvėjo kai kurių kredito teikėjų pasiūlymai gauti vartojimo kreditą tam panaudojus turimą automobilį. Minėtos bendrovės tokius pasiūlymus teikia formaliai taikydamos Lietuvos vartojimo kredito įstatymo išimtis ir siūlydamos dirbtines kreditavimo schemas, neapsaugančias vartotojų interesų.
Pinigai
LVLKA: kai kurie vartojimo kredito teikėjai nesąžiningai elgiasi su vartotojais ir bando išvengti įstatymų reikalavimų / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Paskola

Pasak LVLKA direktoriaus Viktoro Milkevičiaus, kreditus už automobilius siūlančios įmonės (tokios kaip, pavyzdžiui, mogo.lt) iš tikrųjų neprašo įkeisti automobilio taip užtikrinant kredito grąžinimą. Klientams yra siūloma atvirkštinio lizingo ir panašūs modeliai, kai kreditą norintis gauti asmuo formaliai perleidžia savo automobilį kreditą suteikiančiai įmonei, gauna kreditą ir pagal atvirkštinio lizingo sutartį moka įmokas už tą patį savo automobilį. Vartotojams visas šis kredito suteikimo procesas pateikiamas ir komunikuojamas kaip vartojimo kreditas su automobilio įkeitimu arba vartojimo kreditas už automobilį, kai tuo tarpu formaliai dokumentai sutvarkomi taip, tarsi tai būtų išperkamosios nuomos sutartis pagal kurią automobilis iš kreditą teikiančios bendrovės yra perkamas išsimokėtinai.

Kreditus už automobilius siūlančios įmonės iš tikrųjų neprašo įkeisti automobilio tokiu būdu užtikrinant kredito grąžinimą, nes taip darydamos jos turėtų laikytis Vartojimo kredito įstatymo reikalavimų pilna apimtimi, – sakė V. Milkevičius.

„Kreditus už automobilius siūlančios įmonės iš tikrųjų neprašo įkeisti automobilio tokiu būdu užtikrinant kredito grąžinimą, nes taip darydamos jos turėtų laikytis Vartojimo kredito įstatymo reikalavimų pilna apimtimi, – sako V. Milkevičius. – Vietoj to, kai kurie rinkos dalyviai formaliais pagrindais naudojasi Vartojimo kredito įstatymo išimtimi, t.y. jame numatyta įstatymo taikymo išimtimi nuomos ir išperkamosios nuomos sutartims, kuriose yra nenumatoma pareiga įsigyti sutarties objekto, šiuo atveju automobilio. Kitaip tariant teikdamos standartinę vartojimo kredito paslaugą, šios įmonės prisidengia grįžtamojo lizingo sutartimis. Manome, kad toks iškreiptas Vartojimo kredito įstatymo taikymas nėra sąžiningas tiek vartotojų, tiek sąžiningų rinkos dalyvių atžvilgiu“.

LVLKA nuomone, tokios vartojimo kredito bendrovės kaip mogo.lt, naudodamos netinkamas kreditavimo schemas, tiesiog formaliais pagrindais bando išvengti reguliacinių reikalavimų. Formaliai priderinusios veiklos modelį prie įstatyme numatytos išimties, traktuoja, kad joms netaikomos Vartojimo kredito įstatymo normos, įskaitant reikalavimus reklamai, ikisutartinės informacijos teikimui, bendros vartojimo kredito kainos nurodymui, mokumo vertinimui ir t.t. 

Nenurodydamos, kaip reikalauja Vartojimo kredito įstatymas, informacijos apie vartojimo kredito paslaugų kainodarą, pavyzdžiui, bendros vartojimo kredito kainos metinės normos, tokios bendrovės slepia vartotojo teisingam sprendimui priimti reikalingą informaciją ir nesudaro galimybės jiems palyginti imamo kredito kainos. Pavyzdžiui, mogo.lt, viešai nenurodo savo paslaugų bendros vartojimo kredito kainos metinės normos, kuri yra pakankamai didelė lyginant su kitais rinkos žaidėjais.

Taigi, susidaro situacija, kai dėl kai kurių bendrovių „noro“ formaliai pritaikyti sau įstatymo išimtis, lieka nepasaugoti vartotojų interesai, nors visais atvejais sudaroma ta pati vartojimo kredito sutartis. 

LVLKA nuomone, tokia susiklosčiusi praktika vartojimo kreditų rinkoje yra  itin netinkama. Dėl to LVLKA kreipėsi į Lietuvos banką prašydama atlikti atvirkštinio lizingo netinkamo panaudojimo teikiant kreditavimo paslaugas tyrimą. Asociacija taip pat pateikė prašymą LRS Biudžeto ir finansų komitetui į Lietuvos vartojimo kredito įstatymą įtraukti nuostatas, apribosiančias netinkamų kreditavimo schemų panaudojimą teikiant vartojimo kreditus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius