Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LVLKA trigubai sumažino sukčiavimų skolinantis skaičių

Lietuvos vartojimo lizingo ir kredito asociacijos (LVLKA) narėms I–ąjį šių metų pusmetį pavyko trigubai sumažinti sukčiavimų skolinantis skaičių, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai.
Bendra banko paskola įpareigoja tvirčiau už santuoką.
Paskola / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Paskola

LVLKA vienijamos vartojimo lizingą ir kreditus teikiančios bendrovės „Credit24“, „General Financing“ ir „Moment Credit“ minėtu laikotarpiu užfiksavo tik 34 atvejus, kai buvo neteisėtai paimta lizingo paslauga ar vartojimo kreditas. Pernai tuo pačiu metu tokių atvejų buvo pastebėta trigubai daugiau – 111.

LVLKA narių registruoti sukčiavimo atvejai (34) sudaro vos 1,7 proc. bendrai rinkoje užregistruotų sukčiavimo atvejų, kuomet jų per II–ąjį šių metų pusmetį  užregistruota  1986.

„Kiekvieną mėnesį sukčiavimų – skolinantis skaičius vis labiau mažėja. Pirmąjį šių metų ketvirtį jis buvo dvigubai mažesnis, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, o dabar jis jau sumažėjo trigubai. Tikiu, kad tai ne pabaiga, ir šiuos metus užbaigsime su dar geresne sukčiavimų skolinantis mažėjimo statistika“, – sakė LVLKA direktorius Pranciškus Gerulis.

P. Gerulio teigimu, sukčiavimų skolinantis skaičius pastebimai ėmė mažėti, kai asociacija pradėjo taikyti prevencines priemones ir griežčiau nei anksčiau tikrinti besiskolinančiojo asmens duomenis.
 „Nuo pat asociacijos įsikūrimo daug jėgų skyrėme ne tik kliento mokumo, jau turimų jo finansinių įsipareigojimų vertinimui ir suderinimui su nauja paskola, bet ir asmens duomenų apsaugai. Savo klientus informuojame apie dažniausiai pasitaikančius sukčiavimo būdus ir patariame, kur kreiptis pagalbos, jei paaiškėja, kad neteisėtai buvo pasinaudota jų asmens duomenimis. Tai yra pagrindinės priežastys, kodėl taip mažėja sukčiavimų skolinantis iš asociacijos narių skaičius, nors klientų skaičius išlieka stabilus“, – teigė LVLKA vadovas.

Sukčiavimo riziką mažina ir tai, kad Asociacijos narės per UAB „Creditinfo Lietuva“ administruojamą kreditų biurą „Infobankas“ kartu su kitomis finansų įstaigomis bei tarpusavyje keičiasi duomenimis apie klientų finansinius įsipareigojimus.

Kovodama su sukčiavimu skolinantis, LVLKA ketina toliau stiprinti bendradarbiavimą su Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdyba ir bendromis jėgomis kovoti su asmens dokumentų vagystėmis. Taip pat planuoja nesustoti ir toliau skatinti visuomenę atidžiau saugoti asmeninę informaciją bei patardama, kaip tai daryti.

Pasak P. Gerulio, vartojimo kreditų bendrovėms pavyktų sėkmingiau apsiginti nuo sukčių, jei informacija apie sukčiavimo atvejus ir bandymus būtų pasiekiama visoms finansų įmonėms, komerciniams šalies bankams. Šiam tiksliui pasiekti tereikia sukurti tinkamas teisines sąlygas.

Prie bendros kovos su sukčiavimu LVLKA kviečia prisijungti ir valstybines įstaigas, dirbančias su asmens duomenimis, stiprinant jų bazėse kaupiamų asmens duomenų apsaugą.

Tuo tarpu bendrai rinkoje sukčiavimų skaičius ir toliau auga. Informatikos ir ryšių departamento prie vidaus reikalų ministerijos duomenimis, II–ąjį šių metų ketvirtį buvo užfiksuoti 1986 sukčiavimo skolinantis atvejai, t.y., lyginant su I–mu ketvirčių, išaugo beveik dvigubai (1066 atvejai), o lyginant su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, šiek tiek sumažėjo (2499 atvejai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius