-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Maisto produktų etiketės nuo šiol bus įskaitomesnės

Nuo šeštadienio įsigalioja Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams. Jis, be kita ko, reglamentuoja, kad maisto produktų etiketės visoje Europos Sąjungoje (ES) turės būti įskaitomos.
Maisto prekės
Maisto prekės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Po ilgų ginčų nustatytas konkretus minimalus šrifto dydis pateikiamiems privalomiems duomenims [produktų pakuočių etiketėse]“, – teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Ona Sužiedelytė.

Pasak jos, iki šiol daugelio ES šalių nacionaliniuose teisės aktuose buvo numatyta bendra nuostata – maisto informacija turi būti įskaitoma. Tačiau, kaip pasakoja O. Sužiedelytė, tarp valstybių narių ekspertų kildavo ginčų, ką tai reiškia.

„Lyg buvo sprendžiama, kad tas įskaitomumas reiškia, jog turi būti įskaitoma žmogui, kuris neturi regėjimo sutrikimų. O dabar, po ilgų ginčų, nustatytas būtent konkretus minimalus šrifto dydis pateikiamiems privalomiems duomenims. Tai būtų 1,2 mm šrifto dydis. Mažoji raidė turėtų būti 1,2 mm arba didesnė“, – patikslina VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė.

Tai būtų 1,2 mm šrifto dydis. Mažoji raidė turėtų būti 1,2 mm arba didesnė

Kitas svarbus reikalavimas, anot jos, yra tas, kad nuo šiol ant pakuočių privalės atsirasti išsamesnė ir labiau išsiskirianti informacija apie maisto produktuose esančius alergenus, nanomedžiagas ir tam tikrų maisto produktų kilmę. Naujame reglamente taip pat nustatyti aiškūs reikalavimai prekiaujantiems maistu internetu ar kitomis nuotolinio ryšio priemonėmis.

„Galbūt labai aktualus reikalavimas vartotojams, kurie skundžiasi nutukimu, širdies kraujagyslių ligomis ir kitais sutrikimais, yra tas, kad nuo 2016 m. pabaigos bus privaloma pateikti informaciją apie daugelio maisto produktų maistingumą“, – pažymi O. Sužiedelytė.

Ji atkreipia dėmesį, kad nauji reikalavimai bus taikomi tik tiems maisto produktams, kurie į rinką pateks nuo gruodžio 13 d. Tačiau parduotuvėse kurį laiką vis dar bus galima rasti maisto produktų, pažymėtų sena ženklinimo tvarka.

„Maisto produktus, kurie pateikti į rinką iki gruodžio 13 d., dar galėsime rasti kol baigsis jų atsargos arba tinkamumo vartoti terminas. Yra produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas trumpas, jie gal greičiau išnyks. Tačiau kiti produktai, tokie, kaip makaronai, kurių tinkamumo vartoti terminas yra ilgas, galės būti ir porą metų, ir ilgiau“, – sako VMVT atstovė.

Jos teigimu, VMVT specialistai nuo sekmadienio ims tikrinti, kada maisto produktas pagamintas bei pateiktas į rinką, ir vertinti, ar jam jau turi galioti nauji reikalavimai, ar dar taikomos senos nuostatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius