-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maži dideli namai

Tikriausiai praėjo tie laikai, kai 50 kv. metrų nesiekiantį buto plotą didybės manijos apimti kažkodėl laikėme per menku. Besikeičiantis požiūris ypač matyti ir iš pastaruoju metu nekilnojamojo turto rinkoje padidėjusios mažų būstų paklausos. Palengva, tačiau tolydžiai ir užtikrintai ryškėjantis mažo būsto poreikis liudija, jog dalis tautiečių racionaliai žvelgia į patalpas ir mokosi, perimdami vakarietiškus įpročius. Pastarieji jau senokai įvertino mažo būsto privalumus ir keliasi į nedideles erdves.
5gb
5gb

Netarnauti namams

„Daugelis Vakarų Europos didžiųjų miestų gyventojų su dideliais kaštais susijusias problemas sprendžia paprastai. Dažnas Didžiojoje Britanijoje, Olandijoje ar Skandinavijos valstybėse besiglaudžiantis pilietis gyvenimui, darbui ar kūrybai renkasi nedidelio ploto, kompaktišką, tačiau gerai suplanuotą ir visus poreikiu atitinkantį būstą“, – teigia „Devyni architektai“ architektė Jurgita Liubartaitė. 

Šiuolaikiniam, dinamiškam, karjera užimtam metropolio gyventojui svarbu, kad būstas nereikalautų per daug dėmesio, ypatingų investicijų bei išskirtinės priežiūros. Architektė laikosi nuomonės, jog namų ruoša neturi apsunkinti, priešingu atveju, tampame savo namų įkaitais: „Žmogus neprivalo tarnauti namams, tai namai turi padėti mums jaustis patogiai. Manau, kad mažas būstas kaip tik ir atitinka šį kriterijų. Nedidelis plotas yra ekonomiškas – tokį paprasčiau įsigyti, be to, jis pasižymi mažomis išlaikymo sąnaudomis, nedaug reikalaujančia kasdiene ruoša. Sales išlaikyti brangu, be to, tai atima daug jėgų ir laiko“.

Pasirinkimas – kompaktiškas būstas

4tipinis
Interjeras

„Nedidelių patalpų paklausa nemažėja ne tik Europoje. Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje ši tendencija irgi egzistuoja. Tokį pasirinkimą lemia ne tik mada, bet ir ribotos finansinės galimybės“, – sako Armina Gurskaitė, „RE/MAX Baltic“ regiono direktoriaus pavaduotoja.

Maži būstai yra paklausūs tarp jaunų šeimų, mobilaus, daug dirbančio jaunimo. Juose mėgsta apsistoti ir užsieniečiai, gyvenantys ar dirbantys Lietuvoje. Šie žmonės jau suprato, kad didelės gyvenamosios patalpos mieste – prabangos reikalas, todėl kūrybiškai išnaudoja mažus plotus. Tokių studijos tipo butų nemažai galime aptikti Vilniaus Senamiestyje, Centre, Užupyje ar Naujamiestyje. Pastarajame vis labiau populiarėja loftų koncepcija bei didėja jų pasiūla, o tokio tipo patalpos – kaip tik puiki erdvė moderniam kūrybiškumui pasireikšti.

„Maži loftai turi viską, ko reikia, norint turėti daug mažame plote. Nestandartinėse erdvėse su aukštomis lubomis galima įsirengti antresolę (papildomą perdengimą) ir gerokai praplėsti erdvę, antra vertus, loftams būdingas itin taupus išlaikymas“, – teigia Andrius Voišnis, pirmųjų mažų loftų Lietuvoje, „Mini Lofts“, vystytojas.

Kruopštus planavimas

„Mažumas nebūtinai turi reikšti prastą kokybę. Man jis asocijuojasi su paprastumu, jaukumu, ji teikia malonų jausmą, kad viskas yra po ranka. Taigi nedidelio ir patogaus ploto sąvoka yra pilnai suderinama“, – pažymi J. Liubartaitė.

Kamerinės erdvės patogumas priklauso nuo logiško planavimo ir ergonomiško sutvarkymo. Kadangi nedideliame plote reikšmingas kiekvienas kvadratinis metras, erdvę tenka paversti itin funkcionalia, ją išgryninti, kad išnaudoti reikia kiekvieną kampelį, išvengiant daiktų ir pertvarų. Turi būti laikomasi principo kaip įmanoma talpiau ir paprasčiau.

„Mažo būsto privalumas – likvidumas. Nedidelės erdvės ne tik pasižymi mažesniais eksploatacijos kaštais, tačiau ir skatina kūrybiškumą. Ribota erdvė ne riboja, o priešingai, tik pakursto fantaziją. Juk siekiant kuo funkcionaliau išnaudoti turimą plotą reikalingas išradingumas“, – kolegei antrina šiuo metu Bolivijoje apsistojusi architektė Renata Sinkevičiūtė.

Nereikalingi rakandai

Įsirengiant svarbus ne tik išradingumas, bet ir racionalumas. Reikia nepamiršti, kad jus turi supti tik patys reikalingiausi daiktai. Dažnai dideliame būste, kur erdvės apstu, dažnai pradedame kaupti įvairius ne visai reikalingus rakandus. Maži namai nuo tokio apsikrovimo daiktais apsaugo, jiems paprasčiausiai čia neatsiranda vietos.

Taigi išvada paprasta: kuo daugiau turi erdvės, tuo mažiau reikia galvoti, kaip jos pernelyg neužpildyti. Per didelio būsto savininkai net rizikuoja jį paversti mažai naudojamų baldų ir daiktų sandėliu. Tačiau tie, kurie apgyvendina mažą erdvę, dažniausiai apgalvoja ir įdarbina kiekvieną detalę, renkasi minimalistinį, patalpų nemažinantį dekorą. Todėl namai išlieka švarūs, neužgriozdinti nereikalingais daiktais, ir vertikalia, ir horizontalia kryptimi išnaudota erdve.

 

4gb
Modernus būstas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius