Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažiausios pensijos nepadidėjo nė 10 eurų: kai kurie senjorai negauna ir pusantro šimto eurų

Mažiausios pensijos nuo sausio didėjo 13 eurų, paskelbė „Sodra“. Tačiau tai yra netiesa – 30 metų stažo neturinčių senjorų pensijos buvo padidintos dar kukliau – kartais prieaugis nesiekė nė 10 eurų.
„Sodra“
„Sodra“

„Mano mamos, kuri gauna 119 eurų, pensiją padidino tik apie 8,5 euro. Ir visa paguoda. Kas daugiau gauna, tam dar daugiau duoda, o kas, atsiprašant, špygą gauna, tam špygą ir pakišo“, – rašo 15min skaitytoja Reda.

Taip ji sureagavo į publikaciją „Lietuviškas teisingumas: mažiausios pensijos padidintos mažiau, didžiausios – daugiau“. Į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos citatą „Sodros“ duomenimis, mažiausios pensijos didėjo apie 13 eurų“ sureagavo ir daugiau skaitytojų – pasirodo, kai kurių senjorų pensijos augo dar mažiau.

Žmonių, kurių pensijos augo mažiau nei 13 eurų, Lietuvoje yra apie 55 tūkst.

Didinimas – vos pastebimas

Gruodį 65 metų vilnietė Joana gavo 134,15 euro dydžio pensiją. Sausį „Sodros“ perlaida moteriai jau buvo didesnė, nors pokytis ir sunkiai pastebimas – 143,64 euro. Taigi moters pensija buvo padidinta vos 9,49 euro.

Pensijos augimas
Pensijos augimas

Kodėl? Juk „valstiečiai“ akcentavo, kad jos vidutiniškai kils po 20 eurų, o ministerija tikino, jog mažiausios pensijos išaugo 13 eurų.

Pasirodo, kad Janina neturi būtinojo darbo stažo – nėra išdirbusi 30 metų, todėl jos pensija yra smarkiai mažesnė nei kitų pensininkų. Bet ji tokia ne viena – būtinojo stažo neturi dar apie 55 tūkst. senjorų. Negana to, jų kasmet daugėja – 2014 metais reikalingo stažo neturėjo 50 tūkst., 2015 metais – jau 54,8 tūkst. žmonių, skaičiuoja „Sodra“.

Paprastai pensija yra apskaičiuojama bazinę pensiją dauginant iš 110 proc., tačiau stažo neturintys pensininkai gauna tik pusę sumos – taigi apie 66 eurus. Likusią dalį sudaro papildoma pensija, jau priklausanti nuo stažo ir pajamų.

„Mažiausia pensija, anot „Sodros“, padidėjo 13 eurų, o kodėl mano bobutės padidėjo tik 11,2? Kur tie valstiečių pažadai didinti pensiją 20 eurų? Iš kur pas mano močiutę bus didelės „Sodros“ įmokos, jei ji pensijoje jau 30 metų, išgyveno karą ir t.t. Nesąmonė, ne pensija“, – skundėsi 15min skaitytoja Violeta.

Skaitytojai pasidalijo į dvi stovyklas: vienų nuomone, sistema yra teisinga – kurie dirbo mažiau ir gavo mažiau, dabar neverti ir didesnio pensijų kėlimo, o kiti stojo ginti sovietmečiu dirbusių ir kuklias algas gavusių pensininkų.

Ar tikrai tinginiai?

„Labai teisingai. Tiek pensijos dydis, tiek jos pakėlimas turi būti paskaičiuojamas proporcingai gautam atlyginimui bei turimam darbo stažui. Kodėl žmogus, išdirbęs per 30 metų, dirbęs per kelis darbus, turėtų gauti tiek pat, kiek išdirbęs kokį 20 metų ir gavęs minimalų ar truputį daugiau kaip minimalų atlyginimą? Tikrai nebūtų jokios motyvacijos. Tokiu atveju, jei norėčiau uždirbti daugiau, dirbčiau nelegaliai, algą gaučiau vokelyje ir nemokėčiau mokesčių. Turi būti motyvacija mokėti didesnius mokesčius“, – rašo skaitytojas Dinde Tomke.

Pasirodė ir ne viena nuomonė, kad mažas pensijas gaunantys senjorai dirbo per mažai, tinginiavo, todėl turi, ko nusipelnė.

„Viskas čia teisingai. Žmogus arė visą gyvenimą. Neretai keliuose darbuose. O kitas bim bam pa uglam. Aišku, kad jų ir pensijos skiriasi... O dabar nori lygybės. Pensijos ir turi būti keliamos procentais nuo gaunamos sumos“, – rašo Danutė Fromičienė.

Kitus tokie teiginiai smarkiai įžeidė. Viena skaitytoja rašo, kad medicinos sesele dirbo daugiau nei 30 metų, gavo tokį atlyginimą, koks tuo metu buvo nustatytas.

Galėjau mesti savo darbą ir bėgti į gamyklą dėl didesnių pinigų, o juk kažkas turi dirbti ir medicinos sesele, tuo labiau, kad tas darbas mielas širdžiai, – šios moters pensija nuo sausio pakilo 15 eurų.

„Dabar kažkas drįsta sakyti, kad aš nenorėjau dirbti ir užsidirbti. Dabar aš esu pati kalta, kad tą darbą dirbau, nors atlyginimas buvo mažas. Bet juk tokių kaip aš, atsidavusių savo profesijai, buvo tūkstančiai. Galėjau mesti savo darbą ir bėgti į gamyklą dėl didesnių pinigų, o juk kažkas turi dirbti ir medicinos sesele, tuo labiau, kad tas darbas mielas širdžiai“, – guodėsi skaitytoja. Šios moters pensija nuo sausio pakilo 15 eurų.

Kiti skaitytojai piktinasi, kad valdžia neišaiškino, kaip bus keliamos pensijos.

„Joks čia žliumbimas, tiesiog valdžia žadėjo visiems pensininkams pakelti per 20 eurų, bet kai kuriems net 10 eurų nesiekia. Tai reikėjo iškart sakyti, kad pakelsim tik tiek, kiek turit stažo. O dauguma senjorų manė, kad visiems per 20 kilstels. Ir puikiai suprantu jų apmaudą, nes kai kai kurių pensija yra 170 eurų, tai kiekvienas centas brangus“, – rašo skaitytojas Ramūnas Ramas.

Ar įmanoma pragyventi?

Didelis darbo stažas ir nemaža alga, kai kurių skaitytojų manymu, vis tiek neužtikrina sotaus gyvenimo senatvėje.

„Na, o ką sakyti, jeigu pradirbus 41 metus gaunu 256 eurus. Visą gyvenimą dirbau, jokių vokeliuose (pinigų), o ir alga nebuvo iš mažųjų“, – rašo skaitytoja Ramunė.

Rūta Šeputė, kuri taip pat buvo supratusi, kad pensijas didins po 20 eurų, skundėsi, kad jai padidino tik 16 eurų. O pensininkui kiekvienas euras yra svarbus.

Čia visos sistemos Lt suirusios kaip senos kojinės, – rašo skaitytoja Julita.

„Pakėlė man 16 eurų, kur likę pinigai? (…) Jūs, ponai, lankotės parduotuvėse ir vaistinėse, kokios kainos dabar, už tuos gaunamus pinigėlius nieko nenupirksi, nuolatinio kainų kilimo niekas nekontroliuoja. Ot ir gyvenk kaip nori, ne jų reikalas. Valdžia visai nesidomi paprastų žmonių gyvenimu“, – rašo moteris.

O Julita Leckienė siūlo, kad pensija būtų lygi minimaliai mėnesio algai (MMA).

„O paskui nuo šio taško reikėtų spręsti ir kitus pensijų reformos ir mokumo klausimus. Žinoma, jei žmogus visai visą gyvenimą nedirbo, tai turėtų ir į tai atsižvelgti. O dabar, kur logika: žmonės visą gyvenimą dirbo, ne vienoje darbovietėje, o negauna net 300 eurų. Negana to, daugelis dirba pagal verslo ar individualios veiklos pažymas, mokesčius moka dvigubai, drauge ir „Sodrai“, nors pensiją jau turi užtarnautą, o už gydymą vis tiek turi primokėti visur privačiai... Čia visos sistemos Lt suirusios kaip senos kojinės“, – rašo skaitytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius