Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mečislovas Zasčiurinskas apie privačius pensijų fondus: gimsta tokia problema, kur su „Snoru“ nepalyginsi

Antradienį Seime bus svarstomas parlamentaro Mečislovo Zasčiurinsko registruotas siūlymas kitąmet nepervesti į pensijų fondus 2 proc. iš „Sodros“ biudžeto. Seimo narys teigia manantis, kad privatūs pensijų fondai turi gyventi iš „gero berniukų darbo biržose“, o ne iš valstybės pinigų.
Mečislovas Zasčiurinskas
Mečislovas Zasčiurinskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Pagrindinis siūlymo motyvas – ne siekis sutaupyti, o tai, kad privatiems kaupiamiesiems fondams valstybė jau padovanojo 4 mlrd. Lt. Pradėti privatų verslą su tokia gera pradžia yra gana dėkinga situacija“, – 15min.lt sakė M.Zasčiurinskas.

Privatūs pensijų fondai, parlamentaro teigimu, turi gyventi ne iš tų pinigų, kurie yra pervedami iš „Sodros“ biudžeto: „Šiai dienai privatūs kaupiamieji fondai eina į minusą, žmonės apie tai neinformuojami. Nuo 2004 iki 2008 metų valstybinė pensija padidėjo nuo 370 iki 845 litų. Tuo pačiu laikotarpiu, jeigu viskas gerai vyksta ir berniukai biržose gerai dirba, vidutinis metinis prieaugis privačiuose kaupiamuosiuose fonduose yra apie 3 procentai.“

Privačius pensijų fondus neefektyviai dirbančiais pavadinęs parlamentaras pataisą sumažinti pervedimus į fondus iki 0 proc. registruoja jau nebe pirmus metus.

Laikas atsimerkti, pamatyti, kad karalius yra nuogas, ir nustoti dalinti tuos pinigus, – sako M.Zasčiurinskas.

„Laikas atsimerkti, pamatyti, kad karalius yra nuogas, ir nustoti dalinti tuos pinigus. Ten yra dabar apie 1 mln. žmonių ir gimsta tokia problema, kur su „Snoro“ banku nepalyginsite“, – sakė Seimo narys.

Tikimybė, kad privatūs kaupiamieji fondai neužtikrins „orios senatvės“, yra labai didelė.

Pirmadienį, kaip rašo portalas Delfi.lt, parlamentaro siūlymui buvo pritarta Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete. M.Zasčiurinskas posėdyje nedalyvavo.

Tuo metu privačių pensijų fondų atstovai šiaušiasi prieš tokius valdžios siūlymus teigdami, kad būsimųjų pensininkų ateitis pakimba ant plauko, skatina emigraciją.

Pavyzdžiui, įmonės „MP Pension Funds Baltic“ generalinis direktorius Ramūnas Stankevičius teigia, jog iš Lietuvos Respublikos Seimo narių lūpų pasigirstantis dabartinių ir būsimų pensininkų supriešinimas, neva reikia rinktis gelbėti arba vienus, arba kitus, yra viso labo tik purvina politinė manipuliacija. „Šiuo metu yra vykdomas sistemingas skirtingų gyventojų kartų supriešinimas, nes tokiu atveju politikams atsirastų parankus fonas priiminėti 1,1 mln. dirbančiųjų asmenų likimus laužančius įstatymus“, – teigia R. Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius