Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokesčių mokėtojai gaus didesnę grąžą už valstybės valdomą turtą

Vyriausybė priėmė sprendimą didinti valstybei generuojamą grąžą iš valstybės valdomų įmonių – padidino valstybei už nuosavybės teise priklausančias akcijas skiriamų dividendų dydį.
Pinigai
Pinigai / Algirdo Kubaičio/BFL nuotr.

Jau skirstant pelną už 2010 metus, bendrovių, kuriose valstybei nuosavybės teise priklauso akcijų, suteikiančių daugiau kaip pusę visų balsų, dividendams skiriama pelno dalis bus ne mažesnė kaip 7 procentai nuosavo kapitalo, o bendrovės paskirstytina pelno dalis didinama nuo 40 procentų iki 80 procentų.

Skaičiuojama, kad dėl to planuotos valstybės biudžeto pajamos iš valstybės valdomų akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių skiriamų dividendų padidės apie 35 mln. litų.

Iki šiol tokiose valstybės valdomose bendrovėse dividendai buvo skaičiuojami tik nuo bendrovės įstatinio kapitalo, nevertinant viso nuosavo kapitalo. Minėtą nutarimą Vyriausybė priėmė vadovaudamasi nuostata, kad mokesčių mokėtojai turi teisę gauti tinkamą grąžą už valstybės valdomą turtą. Grąžą akcininkui turi uždirbti visas jam priklausantis kapitalas, o ne tik jam priklausanti įstatinio kapitalo dalis. 

Be to, siekiant, kad bendrovės nesinaudotų galimybėmis iš pelno kaupti didesnius, nei nustato įstatymai, rezervus, akcijų valdytojai įpareigoti į bendrovės paskirstytinąjį pelną (nuostolius) pervesti nepanaudotus rezervus. Tokiu būdu padidėtų pelno dalis, skiriama dividendams išmokėti, o kartu ir valstybės biudžeto pajamos, naudojamos viešosioms paslaugoms finansuoti, nedidinant skolinimosi ar mokesčių naštos.  

Didinant valstybės turto generuojamą grąžą – skiriamų dividendų dydį – iš bendrovių, kuriose valstybei nuosavybės teise priklauso akcijų, suteikiančių daugiau kaip pusę visų balsų, įteisinamas efektyvesnis šių įmonių valdymo modelis, kuris atneš tiesioginės finansinės naudos valstybės biudžetui ir taip prisidės prie viešųjų paslaugų finansavimo. Tokioms finansinės konsolidacijos priemonėms Vyriausybė teikia prioritetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius