Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokesčių rebusai

Naujieji gyventojų pajamų mokesčio (GPM) ir neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) pakeitimai kelia galvos skausmą tiek gyventojams, tiek įmonių buhalteriams. Tačiau, pasak analitikų, kol kas ši tvarka – optimaliausias variantas.
Mokesčiai
Mokesčiai / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 2 Mokesčiai Sodra

GPM šiuo metu yra 15 proc., taip pat nuo atlyginimo automatiškai atskaičiuojamas 6 proc. sveikatos draudimo mokestis, tai yra, nuo žmogaus atlyginimo atskaičiuojama 21 proc. mokesčių. Dar 3 proc. nuo dirbančiojo atlyginimo į „Sodrą“ sumoka darbdavys. Tai galioja tiek darbo, tiek autorinėms sutartims. Labiausiai ši tvarka piktina pagal autorines sutartis dirbančius kūrėjus – anksčiau mokėję 15 proc. mokesčių, dabar valstybei atseikės 21 proc. honoraro, be to, kūrinio užsakovui į „Sodrą“ teks įmokėti dar 3 proc. nuo autorinio atlyginimo sumos.

Pasak „Danske“ banko vyriausiosios analitikės Baltijos šalims Violetos Klyvienės, tokia tvarka turi ir pliusų, ir minusų. „Autorinės sutartys buvo numatytos tik ganėtinai siauriam kūrėjų ratui. Tačiau autorinių sutarčių sistema ėmė naudotis ir verslas. Net odontologai įsigudrina dirbti autorinių sutarčių pagrindu. Jei suteikiama teisė interpretacijai, tuo besinaudojančiųjų netrunka atsirasti“, – svarstė V.Klyvienė.

GPM šiuo metu yra 15 proc., taip pat nuo atlyginimo automatiškai atskaičiuojamas 6 proc. sveikatos draudimo mokestis, tai yra, nuo žmogaus atlyginimo atskaičiuojama 21 proc. mokesčių.

Analitikės teigimu, mokesčių suvienodinimas turėtų užkirsti kelią „mėginimams pasinaudoti lengvata“. „Tačiau valstybė kūrėjams turėtų pasiūlyti kokią kitą paramos formą, nes sunkmečiu padidinti mokesčius ir taip jautriai visuomenės grupei nėra labai pamatuotas sprendimas“, – sakė V.Klyvienė.

Tačiau analitikė teigė pozityviai vertinanti naująją tvarką dėl NPD. „Tai kur kas švelnesnė priemonė, nei buvusios Vyriausybės siūlyti progresiniai mokesčiai, ir ji taikoma daugelyje užsienio šalių. Aišku, šiuo metu reikia kuo daugiau informacijos ir konsultacijų, bet ilgainiui žmonės pripras“, – įsitikinusi V.Klyvienė.

GPM ir NPD skaičiavimai

Neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) yra 470 Lt per mėnesį, jei atlyginimas neviršija 800 Lt/mėnesį neatskaičius mokesčių. Jei atlyginimas didesnis nei 800 Lt, tuomet NPD skaičiuojamas taip: iš atlyginimo sumos atimama 800 Lt, gauta suma dauginama iš 0,2 ir atimama iš 470.

Pavyzdžiui, jei atlyginimas yra 1600 Lt neatskaičius mokesčių, NPD bus 310 Lt (470 – (1600 – 800) x 0,2 = 310). Tai reiškia, jog šio žmogaus GPM bus skaičiuojamas nuo 1290 Lt (1600-310=1290), ir jis mokės 270,90 Lt mokesčių per mėnesį (1290 – 21 proc. = 270,90).

Pajamoms, viršijančioms 3150 Lt per mėnesį, NPD netaikomas. Jei žmogus dirba skirtingose darbovietėse ir vienoje jų taikomas NPD, tačiau, susumavus abu mėnesio atlyginimus, jo pajamos viršija 3150 Lt, metų gale jam teks grąžinti mokesčius nuo taikyto NPD. Pavyzdžiui, žmogus dirba dviejose įmonėse. Įmonėje A jis gauna 2000 Lt, įmonėje B – tiek pat. Įmonėje A jam taikomas NPD, kuris nuo 2000 Lt yra 230 Lt. Vadinasi, dėl jam taikomo NPD žmogus per mėnesį nemoka 48,30 Lt mokesčių (21 proc. nuo 230 yra 48,30).Tačiau, kadangi nėra atsižvelgiama į tai, jog žmogus dirba skirtingose darbovietėse, jo pajamos sumuojasi. Vadinasi, per mėnesį jis iš viso uždirba 4000 Lt, ir NPD jam yra netaikytinas. Tokiu atveju metų gale žmogus VMI turės grąžinti nesumokėtus mokesčius, kurių nemokėjo dėl įmonėje A jam taikomo NPD. T.y., žmogus VMI turės grąžinti 579,60 Lt (48,30 x 12 mėnesių).

VMI pataria gyventojams patiems apskaičiuoti, ar jiems apsimoka taikyti NPD. Prašymus dėl NPD taikymo, atšaukimo ar pakeitimo reikia įteikti savo darbdaviui. Jei metų gale paaiškėja, jog NPD žmogui nepriklausė, mokesčius grąžinti jis turės pats (tai nebus nuskaičiuojama nuo atlyginimo).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius