-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Moody's“ prasčiau įvertino Lenkijos kreditavimo perspektyvą dėl „fiskalinių grėsmių“

Pasaulinė finansų reitingų agentūra „Moody's“ šeštadienį pablogino Lenkijos kreditavimo perspektyvą iš stabilios į neigiamą dėl „fiskalinių grėsmių“, kurias kelia Varšuvos dešiniosios vyriausybės politika, bet paliko nepakeistą tos šalies investavimo aplinkos vertinimą.
Zlotų kupiūros
Zlotų kupiūros / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Moody's“ Lenkijos perspektyvos vertinimą pakeitė pirmąkart per ilgiau negu dešimtmetį. Tuo tarpu kita agentūra – „Standard & Poor's“ sausį dar labiau pablogino šalies vertinimus, argumentuodama, kad partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) kontroliuojama vyriausybė „silpnina institucijas“.

Kita vertus, „Moody's“ pažymėjo, kad Lenkijos skolinimosi iš užsienio reitingas išlieka A2 – penktas aukščiausias ir gana palankus investicinės aplinkos vertinimas.

38 mln. gyventojų turinti Lenkija tebėra viena gyvybingiausių Europos Sąjungos ekonomikų. Įvairūs šaltiniai prognozuoja, kad ji šiais metais augs daugiau negu 4 proc., o 2017-aisiais – iki 5 procentų.

„Lenkijos A2 reitingo patvirtinimas atspindi šalies ekonomikos atsparumą“, – sakoma pranešime.

„Lenkija yra didelė, diversifikuota ekonomika, kurios realusis BVP pastaraisiais metais tvirtai augo, nors buvo veikiamas reikšmingų nepalankių išorinių veiksnių tuo metu, kai vyko pasaulio finansų ir euro zonos skolų krizės“, – pabrėžė „Moody's“.

Lenkijos finansų ministerija palankiai įvertino agentūros sprendimą nepakeisti kreditavimo rizikos vertinimo, nors prieš paskelbiant „Moody's“ pranešimą rinkose sklandė gandai apie tikėtiną blogesnį įvertinimą.

Ministerija pažymėjo, kad šis „įvertinimas yra viena padala aukštesnis negu agentūros „Fitch“ reitingas ir dviem padalomis aukštesnis negu S&P vertinimas, paskelbtas šių metų sausį“.

Lenkijos vicepremjeras Mateuszas Morawieckis anksčiau šią savaitę nesureikšmino kalbų apie tikėtiną blogesnį „Moody's“ įvertinimą, nes tai „nebūtų pasaulio pabaiga“.

Niujorke įsikūrusi reitingų agentūra nurodė, kad blogesnė perspektyva buvo nustatyta dėl „fiskalinių grėsmių, kurias kelia einamųjų išlaidų reikšmingas padidinimas“ ir „gresiantis investicinės aplinkos pablogėjimas dėl poslinkio sunkiau prognozuojamos politikos ir teisėkūros link“.

Spalį išrinkta PiS, žadėjusi didinti biudžeto išlaidas, įvedė dosnias subsidijas vaikus auginančioms šeimoms, pažadėjo sumažinti mokesčių naštą mažai uždirbantiems žmonėms ir ketina grąžinti mažesnį išėjimo į pensiją amžių.

Be to, PiS vyriausybė planuoja konvertuoti būsto paskolas užsienio valiuta, daugiausiai Šveicarijos frankais, į paskolas zlotais, taip pat prastūmė kelis kitus prieštaringai vertinamus įstatymus.

Tarp tų pakeitimų buvo šalies konstitucinio teismo ir visuomeninės žiniasklaidos reformos, kurias kritikai namuose ir užsienyje smerkė kaip naikinančias demokratinius saugiklius ir valdžių pusiausvyrą.

„Moody's“ nurodė, kad Lenkijos rizikingų teisėkūros žingsnių pavyzdžiu tapo „įstatymas dėl būsto paskolų užsienio valiuta konvertavimo ir užsitęsusi priešprieša tarp vyriausybės ir šalies konstitucinio teismo, potencialiai galintys sutrikdyti bankų skolinimo srautus ir atbaidyti į šalį ateinančias investicijas“.

Balandį „Moody's“ skelbė, kad bendras užsienio investicijų srautas pastaraisiais mėnesiais vis sparčiau mažėjo, o sausį Lenkijoje buvo užfiksuotas 3,1 mlrd. JAV dolerių bendras kapitalo nuotėkis.

Ši didžiulė išpumpuoto kapitalo suma buvo antroji didžiausia per pastaruosius 10 metų ir nusileidžianti tik pinigų nuotėkiui, fiksuotam 2008 metų spalį po banko „Lehman Brothers“ bankroto, paskatinusio pasaulinę finansų krizę.

38 mln. gyventojų turinti Lenkija tebėra viena gyvybingiausių Europos Sąjungos ekonomikų. Įvairūs šaltiniai prognozuoja, kad ji šiais metais augs daugiau negu 4 proc., o 2017-aisiais – iki 5 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius