Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Varaška: bankams siūloma apie klientus kaupti per daug informacijos

Seimui pateiktos Asmens duomenų apsaugos įstatymo pataisos labiau gina ne šalies gyventojų, o komercinių bankų teises, sako Krikščionių partijos frakcijos narys Mantas Varaška.
Didžiausios Lietuvos gyventojų svajonės – turtas, pinigai, geras gyvenimas bei sveikata.
Lietuvos gyventojai priklauso nuo bankų geros valios ir supratimo. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Bankų įgeidžiai baigia nugalėti pačioje Konstitucijoje įtvirtintą asmens privatumo neliečiamybės principą“, – antradienį Seime spaudos konferencijoje pareiškė parlamentaras.

Jis sako, kad pataisos leis bankams „visokeriopai valdyti informaciją apie žmogų, apie jo privatų gyvenimą, kištis net į jo sudarytų civilinių teisinių santykių turinį“.

Įstatymo pataisomis siūloma leisti kredito įstaigoms ir finansų įmonėms tvarkyti ir gauti viena iš kitos įvairius klientų asmens duomenis – nuo adresų ir telefono numerių iki jungtinėse skolininkų rinkmenose esančių klientų duomenų, taip pat duomenis apie jų pajamas, pajamų rūšis, turtą, šeiminę padėtį, užimamas pareigas ir išsilavinimą.

Pataisos numato, kad duomenimis iš jungtinių finansinės rizikos rinkmenų, kurie būtų saugomi ne ilgiau kaip 10 metų, galėtų keistis tik finansų įstaigos.Bankų įgeidžiai baigia nugalėti pačioje Konstitucijoje įtvirtintą asmens privatumo neliečiamybės principą.

M.Varaška sako, kad tokia informacija bankams suteiktų dar daugiau teisių manipuliuoti žmonių turtu, įskaitant ir tuos, kurie tik rengiasi tapti bankų klientais.

Jeigu Seimas priimtų Teisingumo ministerijos siūlomas pataisas, parlamentaras prognozuoja, kad skolininkais žmones pripažintų ne teismai, o bankai savo vienašaliais sprendimais, kurių nebūtų galima apskųsti: „Taip įstatymu siūloma įteisinti naują – skolininkų informacijos pasaulį“.

Parlamentaras ir dar 17 Seimo narių yra užregistravę siūlymus, kuriais siekia apriboti bankų galimybes rinkti per daug duomenų apie klientus ir jais dalintis su kitomis įmonėmis. Taip pat siūloma bankus įpareigoti gauti kliento sutikimą dėl kiekvieno jį identifikuojančio duomens pateikimo, o ne dėl visų.

Siūloma leisti bankui skolininkų duomenis teikti kitoms įmonėms tik tuo atveju, jeigu skolininko atžvilgiu yra įsiteisėjęs teismo sprendimas. Sukauptus duomenis siūloma saugoti ne ilgiau kaip metus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius