-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos produktų kainos augs

Praėjusią savaitę „Brent“ naftos žaliava Londono biržoje pabrango 5,75 JAV doleriais. Šiuo metu jos kaina siekia 64,93 JAV dolerius. Pasak „Lietuva Statoil“ pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus, staigų naftos žaliavos kainos kilimą lėmė susilpnėjęs JAV doleris, Europą užklupę žiemiški orai ir sumažėję naftos perdirbimo gamyklų pajėgumai, dėl kurių rinkose sutriko naftos produktų tiekimas.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / Photos.com

Praėjusią savaitę buvo paskelbta, kad JAV labai sumažėjo benzino atsargos. Dyzelino ir naftos žaliavos atsargos šalyje išliko nepakitę. Pagrindinė benzino, kuris JAV yra labiau vartojamas nei dyzelinas, atsargų sumažėjimo priežastis – dėl platininių remontų sumažinti naftos perdirbimo gamyklų pajėgumai.

„Prognozuojama, kad JAV artimiausiu metu mažės tiek naftos žaliavos, tiek jos produktų atsargos. Panašios tendencijos išlieka ir Europoje – dėl sumažėjusių perdirbimo gamyklų pajėgumų regione yra sutrikęs degalų tiekimas. Situaciją dar labiau apsunkina Europą netikėtai užklupę žiemiški orai ir prasidėjęs šildymo sezonas, dėl kurių pasaulinėje rinkoje didėjo naftos produktų poreikis. Todėl tikėtina, kad degalų kaina ateityje turėtų dar labiau išaugti“, – teigia G.Bandzevičius.

Didmeninėje prekyboje per savaitę litras benzino pabrango 4 ct, dyzelinas – 6 ct, o dujos – 3 ct.

Naftos žaliavos kainos kitimui įtakos taip pat turėjo išaugęs vartojimas JAV. Praėjusią savaitę buvo paskelbta apie sustojusį nedarbo augimą JAV. Pagerėjusi situacija darbo rinkoje lėmė 0,5 proc. išaugusį vartojimą mažmeninėje rinkoje.

OPEC praėjusią savaitę pakeitė pasaulio ekonomikos ir naftos žaliavos poreikio augimo prognozę. Tikimasi, kad pasaulinė naftos žaliavos paklausa šiais metais sumažės 200 tūkst. barelių per dieną, t.y. per dieną bus suvartojama 84,24 mln. barelių, o 2010 metais tikimasi 700 tūkst. barelių per dieną augimo.

Pasak G.Bandzevičiaus, šiuo metu esanti naftos žaliavos kaina neišreiškia tikrojo naftos žaliavos poreikio. Ją lemia finansinė prekyba pasaulio biržose ir tarp šalių, tačiau ji neatspindi tikrųjų paklausos ir pasiūlos dėsningumų. „Kai rinkoje pasirodys pirmieji ženklai, kad naftos poreikis auga dėl atsigaunančios ekonomikos, tada į kainą pradės reaguoti realus pasiūlos – paklausos santykis“, – teigia G.Bandzevičius.

Roterdamo biržoje naftos produktų indeksai pakilo

Praėjusią savaitę dyzelino ir benzino Platts indeksai kilo atkartodami naftos žaliavos kainos augimą. Benzino Platts indeksas išaugo 71 JAV doleriu, dyzelino – 46 doleriais. Benzino kainos augimą lėmė sumažėję jo atsargos JAV, o dyzelino kainą augino dėl prasidėjusio šildymo sezono išaugęs jo poreikis.

Didmeninėje prekyboje per savaitę litras benzino pabrango 4 ct, dyzelinas – 6 ct, o dujos – 3 ct. Mažmeninė rinka atkartojo pokyčius didmeninėje rinkoje – litro benzino kaina pakilo 3 ct, dyzelinas pabrango 6 ct, o dujų kaina išaugo 2 ct.

Pasak G.Bandzevičiaus, šiuo metu rinkoje jaučiama įtampa dėl sumažinto degalų tiekimo ir padidėjusių jų poreikių, todėl tikėtina, kad artimiausiu metu degalų kaina gali dar šoktelėti į viršų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius