-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos rinkos dar nepaveikė artėjantis vasaros sezonas

Praėjusią savaitę Londono biržoje „Brent“ naftos žaliavos kaina keitėsi mažai – paaugo puse JAV dolerio. Šiuo metu „Brent“ nafta kainuoja 49,03 JAV dolerius.
Nafta
Nafta / K.Vanago, R.Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 4 Kaina Rinka Nafta OPEC

 „Lietuva Statoil“ Pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus teigimu, daugiausiai naftos rinkai praėjusią savaitę įtakos turėjo sukauptas naftos žaliavos ir jos produktų perteklius.

Praėjusią savaitę pasaulinis naftą išgaunančių šalių kartelis OPEC išplatino kovo mėnesio ataskaitą. Kovo mėnesį OPEC šalyse vidutiniškai buvo išgaunama 25,57 mln. barelių naftos per dieną, o tai yra 0,72 mln. barelių daugiau nei buvo įsipareigota. Palyginus su vasario mėnesiu, OPEC narių įsipareigojimų vykdymas sumažėjo nuo 85 proc. iki 83 proc. Ataskaitoje taip pat paminėtos valstybės, nesilaikančios savo įsipareigojimų mažinti naftos gavybą. Remiantis ataskaita, labiausiai susitarimus pažeidžia Iranas, kuris išgauna 0,32 mln. barelių naftos žaliavos per dieną daugiau nei buvo įsipareigojęs. Tinkamai įsipareigojimų sumažinti gavybos apimtis taip pat nesilaiko Angola, Nigerija ir Venesuela.

Naftos žaliavos kainos pokyčius praėjusią savaitę lėmė JAV pranešimas apie 1990 m. lygį pasiekusias naftos žaliavos atsargas. Susidariusią situaciją, ekspertų teigimu, lėmė dar labiau mažėjantys JAV naftos perdirbimo įmonių gamybiniai pajėgumai, kurie šiuo metu sudaro 80,4 proc. visų pajėgumų ir yra 1,4 proc. mažesni nei šių metų vasarį, teigiama pranešime spaudai.

Žaliavos kainai praėjusią savaitę įtakos turėjo Kinijos rinkos pasikeitimai. Kinijos ekonomika toliau auga, todėl šalis didina naftos žaliavos perdirbimą ir benzino gamybą, kad patenkintų augančius poreikius. Be to, Kinija sudarė preliminarią sutartį su Kazachstanu dėl valstybinės paskolos teikimo. Kinija, įsipareigojusi Kazachstanui suteikti 10 mlrd. JAV dolerių paskolą, kaip užstatą perims 49 proc. kompanijos „MangistauMunaiGas“ („MMG“) akcijų paketo. Ši kompanija yra viena didžiausių ir vienintelė nepriklausoma Kazachstano naftos ir dujų perdirbėja. Manoma, toks žingsnis sustiprins Kinijos pozicijas pasaulinėje naftos rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius