-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nauja mada darbo rinkoje – horizontali karjera

Įprasta manyti, kad karjeros laiptai – tarsi kopėčios – galimas kilimas tik aukštyn, dirbant vis atsakingesnį tos pačios specialybės darbą. Pasirodo, atsakingų pareigų siekimas domina vis mažiau žmonių, tuo tarpu norinčiųjų išbandyti skirtingas profesijas, išmokti skirtingų specialybių įgūdžių daugėja.
Karjeros moteris
Karjeros moteris / Vida Press nuotr.

Pasaulio darbdaviai susiduria su iššūkiu, kaip motyvuoti darbuotojus, kurių nedomina vertikali karjera arba kilimas karjeros laiptais, jie trokšta nuotykių, tobulėjimo horizontaliuoju būdu, keičiant specialybes.

„Tradiciškai, vertikalus kilimas pareigose visada buvo labiausiai trokštamas karjeros kelias. Tai keičiasi. Judėjimas horizontaliai tampa naujuoju judėjimu vertikaliai – jis sulaukia vis didesnio dėmesio darbo rinkoje tiek Lietuvoje, tiek globaliai“, – teigia „Western Union“ Lietuvoje personalo vadovė Živilė Valeišienė.

Pasaulio darbdaviai susiduria su iššūkiu, kaip motyvuoti darbuotojus, kurių nedomina vertikali karjera arba kilimas karjeros laiptais.

Kasmet trečdalis keičia pareigas

Pasak Ž. Valeišienės, „Western Union“ Lietuvos padalinyje trečdalis (30 proc.) darbuotojų kasmet keičia pareigas. „Darbuotojai juda tiek tose pačiose, tiek į skirtingas funkcijas. Pavyzdžiui, iš mokėjimų operacijų pajudama į skaitmeninių mokėjimų verslo sritį, iš vienos Atitikties teisiniams reikalavimams (angl. Compliance) funkcijos pajudama į kitą“, – aiškino ji.

Horizontalioji karjera leidžia darbuotojams pademonstruoti savo profesines žinias bei jų raidą, užtikrina tobulėjimą ir darbuotojų galimybių augimą tuo metu, kai įmonėje nėra galimybės siekti karjeros vertikaliai. Be to, tokia karjera padeda įgyti naujų įgūdžių pažinti organizaciją plačiau ne tik funkciniu, bet ir geografiniu atžvilgiu.

Konkurencija darbo rinkoje šokdina darbdavius

Ž. Valeišienė akcentavo, kad šiuolaikinių organizacijų vadovams Lietuvoje tenka kaip reikiant pasukti galvas, siekiant pritraukti talentus. Suteikti jiems įvairių horizontalios karjeros galimybių yra privaloma, nes tai vis labiau domina kandidatus ir prisideda prie jų motyvacijos.

„Darbdaviui labai svarbu įvardinti ir apibrėžti lūkesčius: kokiose pozicijose reikalingi bendresnio pobūdžio darbuotojai, kokia tokių darbuotojų ateities perspektyva organizacijoje, koks atlygis bus skiriamas  tokiems  darbuotojams. Nuolatinis darbuotojų informavimas apie vidinės karjeros galimybes bei darbuotojo entuziazmas domėtis tomis galimybės yra kertinė sąlyga abipusei  sėkmei”, – sakė ji.

„Norint išlaikyti darbuotojus svarbu suteikti jiems galimybes realizuoti save nekeičiant darbo vietos. Svarbu padėti suprasti, kad asmuo gali realizuoti savo svajones toje pačioje įmonėje, judant tiek vertikaliai, tiek horizontaliai, o ne dairantis darbo kitose kompanijose“, – tikino Ž. Valeišienė.

Ji pridūrė, kad pačioje „Western Union“ yra dažnai organizuojamos vidinės karjeros dienos, per kurias darbuotojai turi galimybę susipažinti su kitomis funkcijomis, atsakomybėmis ir pan.

Viena didžiausių horizontalios karjeros ambasadorių įmonėje – vadovė Kendra Ricenbaw.

„Western Union“ Lietuvoje vadovės kėdę ji užėmė po 6 metų darbo „Western Union“ kompanijoje. K.Ricenbaw įmonėje migravo per funkcijas ir atsakomybes, dirbo produktų kontrolės, finansų skyriuose, apskaitoje.

„Tik įgijusi žinių įvairiose įmonės aptarnaujamose srityse galėjau matyti bendrą verslo paveikslą, perspektyvas, rinkos tendencijas. Funkcijų keitimas padėjo pažinti įmonėje dirbančius žmones, sužinoti jų atsakomybes. Tai suteikė man daugybę vadovei reikalingų žinių“, – sakė K.Ricenbaw.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius