Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne viskas auksas, kas auksu žiba: internete klesti prekyba prabangių laikrodžių klastotėmis

Norite ne tik gražaus, bet ir garsaus prekės ženklo laikrodžio? Prašau, pirkite „Michael Kors“ naują laikrodį už 70 Lt. Per brangu? Yra ir pigesnių, po 40-50 Lt. Tiesa, teks susitaikyti su dirbtine prabanga, mat „Michael Kors“ originalai kainuoja per tūkstantį litų, o internete masiškai pardavinėjamos pigios klastotės, kurių pardavėjų nespėja gaudyti nei svetainės, kuriomis pasinaudojama parduodant šią produkciją, nei muitinė ar policija.
Versace analogas
„Versace“ analogas

„O, radau, tobulas!“ – toks jausmas tikrai pažįstamas ne vienam žmogui, mėgstančiam apsipirkinėti. Tačiau neretai atradimo džiaugsmą atvėsina daikto kaina – jei gražus ir kokybiškas, tai dažnai ir brangus.

Tačiau ką galvoti, kai randi išsvajotą laikrodį už 70 Lt? Rankinio laikrodžio aš ieškojau apsipirkimo ir mainų portale vinted.lt (buvęs manodrabužiai.lt). Todėl labai trumpai turėjau naivią viltį, kad laikrodis yra naudotas, savininkei nebepatinka, todėl ir parduoda taip pigiai.

„Originalai kainuoja po 800 Lt (:-D). Nebus originalo už 70 Lt (:-D)“, – vinted.lt vartotoja patikina, kad „Michael Kors“ laikrodis, kurį išsirinkau, yra naujas.

Klastotė
Klastotė

„Už tokią kainą, manau, metus atlaikys“, – ji man pranešė, kad siunčiasi laikrodžius kažkur iš interneto. Jei užsisakysiu, reikės laukti 30-40 dienų.

Tokių klastotes pardavinėjančių vartotojų vinted.lt yra ne vienas ir ne du. Kai kurie turi susikūrę po kelis profilius skirtingais, bet labai panašiais vardais, nesiskiria profilių aprašymai. Tuo metu kiti prekiauja klastotėmis nė nesislėpdami – siūlo įvairiausių prabangių prekės ženklų laikrodžius už neįtikėtinai žemą kainą, kuri ir yra geriausias įrodymas fakto, kad tai yra padirbta, o ne originali produkcija.

17 kartų pigesnis laikrodis

„Emporio Armani“, „Calvin Klein“, „Diesel“ – tai tik keli pavadinimai prekės ženklų, kurių produkcija prekiauja vinted.lt vartotojas, pasivadinęs name92. Išsirinkau aukso spalvos „Michael Kors“ rankinį laikrodį už 60 Lt. Atsakymą žinojau dar nė nepaklaususi, ar tai yra originalas.

Klastotės
Klastotės

„Sveiki, žinoma, kad ne. Už tokią kainą originalų tikrai nebūna, tačiau tikrai kokybiškas laikrodis“, – sulaukiau atsakymo.

Name92 vartotojas nesislėpdamas savo profilyje buvo sukėlęs daug naujų, neva firminių laikrodžių. Dabar jų, paskundus vartotoją vinted.lt administratoriams, neliko, kataloge nematyti ir auksinio laikrodžio, kurį išsirinkau. Vinted.lt projekto vadovė Justina Bernotaitė 15min.lt sakė, kad šis vartotojas buvo įspėtas, o blokuojamas būtų tik po kelių tokių kartų.

Tačiau dideliems norams visada atsiranda landa. Šis vartotojas savo paskyroje pateikia nuorodą į „Facebook“ puslapį „Pigūs laikrodžiai“, kur yra parduodami „nauji, kokybiški, stilingi laikrodžiai, piniginės ir odiniai diržai už žemas kainas.“

Pigūs laikrodžiai
Pigūs laikrodžiai

Mano nusižiūrėtas aukso spalvos „Michael Kors“ laikrodis šiame „Facebook“ profilyje taip pat tekainuoja 60 Lt. Tuo metu originalas, kurį galima įsigyti www.michaelkors.lt, kainuoja 225 svarus (beveik tūkstantį litų).

Michael Kors
„Michael Kors“ originalas

„Šiuo metu neturime automatizuotos sistemos, kuri leistų išvengti neoriginalių daiktų įkėlimo, tačiau stengiamės sureaguoti į kitų narių ar pačių prekės ženklų atstovų atsiunčiamus pranešimus“, – 15min.lt J.Bernotaitė pasakojo sulaukusi kelių oficialių laiškų dėl klastočių platinimo vinted.lt.

Kenkia įvaizdžiui

„Iki šiol esame sulaukę tik kelių oficialių laiškų iš „Chanel“ prekės ženklo ir dizainerės Agnės Kuzmickaitės atstovų. Abiem atvejais gavome sąrašą vinted.lt katalogo daiktų, kurie pažeidžia registruotų prekės ženklų savininkų intelektinės nuosavybės teises, todėl nedelsiant šiuos daiktus pašalinome“, – pasakojo J.Bernotaitė.

Į skundus, nenorėdama pakenkti savo įvaizdžiui, bendrovė sureaguoja greitai, tačiau visiškai išvengti klastočių pardavinėjimo per vinted.lt nepavyksta.

Vietoje narių problemų sprendimo šį laiką turime skirti klastočių šalinimui iš vinted.lt katalogo, – sakė J.Bernotaitė.

„Šiuo metu neturime automatizuotos sistemos, kuri leistų išvengti neoriginalių daiktų įkėlimo, tačiau stengiamės sureaguoti į kitų narių ar pačių prekės ženklų atstovų atsiunčiamus pranešimus. Tokiu atveju daiktai yra pašalinami iš katalogo, o juos patalpinusiai narei siunčiamas įspėjimas. Trečias tokio pat pobūdžio įspėjimas automatiškai užblokuoja narę“, – sakė vinted.lt projekto vadovė.

J.Bernotaitė sakė, kad tokia nelegali vartotojų veikla kenkia bendrovei.

„Visų pirma, tai reiškia, kad turime perskirstyti žmogiškuosius resursus tokių daiktų šalinimui iš katalogo. Taigi vietoje narių problemų sprendimo šį laiką turime skirti klastočių šalinimui iš vinted.lt katalogo“, – sakė ji.

Be to, nelegali veikla kenkia ir bendrovės įvaizdžiui.

„Norime, kad vinted.lt nariai kataloge galėtų atrasti kitų narių spintose jau nebereikalingus aprangos perliukus, o ne pigias ir niekam pridėtinės vertės neduodančias klastotes. Galiausiai, tai kenkia ir mūsų sąžiningiems nariams, kurie naudojasi vinted.lt, norėdami atlaisvinti savo spintas, o ne užsiima nelegalia komercine veikla. Todėl visada raginame savo narius apie tokius atvejus pranešti moderatoriams“, – pasakojo J.Bernotaitė.

Populiariausios –  „Adidas“, „Chanel“, „Gucci“ klastotės

Lietuvos muitinės pareigūnai pirmąjį šių metų pusmetį sulaikė daugiau kaip 5 tūkst. prekių įtariant, kad jos pagamintos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises. Daugiausia sulaikyta suklastotų apatinių, viršutinių bei sportinių drabužių, avalynės, rankinių, vaistų, mobiliųjų telefonų ir jų aksesuarų.

Tokios prekės dažniausiai atkeliauja iš Kinijos, Singapūro, Indijos, Jungtinių Arabų Emyratų, pastaruoju metu – ir iš Ukrainos. Didžioji dalis sulaikytų klastotų prekių privačių asmenų buvo užsakytos internetinėse parduotuvėse ir siunčiamos į Lietuvą smulkiomis pašto bei kurjerių tarnybų siuntomis. 

Lietuvos muitinės pareigūnai kovo mėnesį dalyvavo bendroje muitinių operacijoje, kuomet visų Europos Sąjungos valstybių muitinės sustiprino paštu iš trečiųjų šalių į ES siunčiamų smulkių siuntų kontrolę. Operacijos metu buvo konfiskuota apie 70 tūkst. suklastotų prekių. 

Daugiausia buvo sulaikyta kosmetikos ir parfumerijos priemonių, žaislų, elektroninių prietaisų (ausinių, GPS navigatorių, plaukų džiovintuvų, elektroninių dantų šepetėlių ir kt.), mobiliųjų telefonų ir jų aksesuarų, kompiuterių detalių bei atminties kortelių, automobilių saugos diržų, transporto priemonių detalių, prezervatyvų, vaistų, pažymėtų „Viagra“ ir „Cialis“ prekiniais ženklais, vaistų nuo nemigos bei antibiotikų, kitų plataus vartojimo klastotų prekių.

Lietuvoje dažniausiai sulaikomos „Adidas“, „Chanel“, „Gucci“, „Nike“, „Nokia“, „Prada“, „Puma“, „Burberry“, „Louis Vuitton“ bei kitų ženklų klastotos prekės.

Tokie klastoti produktai paprastai gaminami nesilaikant higienos ir saugos reikalavimų ir yra pavojingi vartotojų sveikatai. Ištyrus sulaikytus kosmetikos produktus, juose aptikta cheminių medžiagų, galinčių sukelti alergines reakcijas. Ištyrus vaistų sudėtį, vienuose buvo rastas per didelis kiekis veikliųjų medžiagų, kituose – veikliųjų medžiagų iš viso nebuvo.

Lietuvoje dažniausiai sulaikomos „Adidas“, „Chanel“, „Gucci“, „Nike“, „Nokia“, „Prada“, „Puma“, „Burberry“, „Louis Vuitton“ bei kitų ženklų klastotos prekės.

Muitinės pareigūnų sulaikytos prekės pateikiamos ekspertizei. Prekių ženklų savininkų išvados beveik 96 proc. patvirtina, kad muitinės pareigūnų sulaikytos prekės iš tiesų būna suklastotos. Gavus prekių klastojimą patvirtinančią prekės ženklo savininko išvadą, sulaikytos prekės neišleidžiamos į laisvą apyvartą ir dažniausiai yra sunaikinamos.

Tačiau Muitinė daugiausia gaudo per sieną įvežamas prekes, tuo metu vidaus rinkoje parduodamą nelegalią produkciją kontroliuoja policija. Tačiau tam, kad būtų pradėtas tyrimas, reikia pateikti skundą.

„Informuojame, kad kiekvienu atveju asmeniui kreipiantis dėl nelegalios prekybos ar prekybos suklastotomis prekėmis fakto yra pradedamas ikiteisminis tyrimas. Siekiant efektyviai kovoti su panašaus pobūdžio nusikalstamomis veikomis Lietuvos policija glaudžiai bendradarbiauja su muitinės tarnybomis“, – 15min.lt sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovė Jelena Zuj,

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius