-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nedarbas – didžiausias europiečių galvos skausmas

Daugelio Europos šalių gyventojams nedarbas šiuo metu yra opiausia problema. Tai parodė tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės „GfK“ atliktas tyrimas, kurio metu buvo apklausta daugiau nei 13 tūkst. Europos gyventojų, teigiama išplatintame pranešime.
Nedarbas
Nedarbas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Tyrimo dalyvių buvo klausiama, kokias problemas reikėtų pirmiausia spręsti jų šalyse. Palyginti su praėjusių metų tyrimo duomenimis, paaiškėjo, kad pagrindinis rūpestis išlieka sudėtinga situacija darbo rinkoje, – teigia „GfK“ Lietuvos padalinio vadovas Andrius Norkevičius. – Šiemet taip manančių respondentų skaičius yra dar didesnis nei pernai.“

Apklausos duomenimis, susirūpinimą dėl nedarbo šiemet išreiškė 43 proc. europiečių. Tai yra 4 proc. daugiau nei 2009-aisiais ir 19 proc. daugiau nei 2008-aisiais – pasaulinės ekonominės krizės išvakarėse.

Nedarbo klausimas ypač opus Ispanijoje, kur 75 proc. gyventojų yra susirūpinę dėl padėties darbo rinkoje. Tačiau tokių šalių kaip Jungtinė Karalystė ir Nyderlandai gyventojai dėl padėties darbo rinkoje nerimauja mažiau – atitinkamai 16 proc. ir 8 proc.

Tyrimas parodė, kad nerimą Europos gyventojams taip pat kelia kainų augimas ir mažėjanti perkamoji galia, ekonominis nestabilumas. Nors gyventojų susirūpinimas ekonomine padėtimi šiemet šiek tiek sumažėjo, šis veiksnys išlieka svarbiausių problemų, kurias įvardijo apklaustieji, trejetuke.

Susirūpinimas kainų augimu ir mažėjančia perkamąja galia yra antroje vietoje šių metų rūpesčių sąraše – šią problemą įvardijo 18 proc. Europos šalių gyventojų. Ypač dramatiškai šią problemą vertino Rusijos gyventojai – infliacija kelia susirūpinimą 33 proc. apklaustųjų. Tuo metu Švedijoje ir Nyderlanduose dėl šios problemos nerimaujančių žmonių yra atitinkamai 2 ir 3 proc.

Taip pat tyrimas parodė, kad nerimas dėl ekonominės situacijos Europoje atslūgo ir susirūpinimą kėlė 16 proc. gyventojų. 2009 metais šis skaičius sudarė 29 proc.

Išvardytų problemų, kurias reikia skubiai spręsti, sąrašą tęsia nusikalstamumas, sveikatos priežiūra, senatvės pensijos, vyriausybių politika, apsirūpinimo gyvenamuoju būstu problemos, imigracijos ir integracijos klausimai, švietimo sektoriaus problemos.

„Apskritai žmonės nerimauja labiau nei anksčiau. Šiemet europiečių išvardytų nerimą keliančių veiksnių skaičius smarkiai išaugo. Tokio staigaus šuolio nebuvo per pastaruosius dvidešimt metų. Pavyzdžiui, pernai Vokietijoje statistiniam gyventojui nerimą keliančių problemų vidurkis sudarė 2,8, o dabar šis skaičius pasiekė 3,2. Tai rodo milžinišką šuolį“, – sako dr. Raimundas Wildneris, „GfK“ asociacijos vykdomasis direktorius ir vicepirmininkas.

Tyrime dalyvavo daugiau nei 13 tūkst. žmonių iš 11 Europos šalių. Tyrimą koordinavo tarptautinė rinkos tyrimų bendrovė „GfK“ su „GfK“ asociacija, kurios misija yra plėtoti inovatyvius rinkos tyrimų metodus. Tyrimas bus tęsiamas ir 2011 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius