-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerimas dėl euro zonos žemyn nuleido žaliavų kainas

Nerimas dėl euro zonos žemyn nuleido žaliavų kainas, tačiau tai neturėtų turėti didelės įtakos Lietuvos metalų pardavėjų veiksmas.
Euras, litas
Susilpnėjus pasitikėjimui euro zonos šalių ekonomika ir euro kursui, o pasaulio akcijų rinkoms truktelėjus žemyn „po presu“ atsidūrė ir pramoninių metalų kainos. / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Susilpnėjus pasitikėjimui euro zonos šalių ekonomika ir euro kursui, o pasaulio akcijų rinkoms truktelėjus žemyn „po presu“ atsidūrė ir pramoninių metalų kainos. Kurį laiką kainos gali ir toliau smukti, o ilguoju laikotarpiu tendencijas lems pasaulio ekonomika, rašo „Verslo žinios“.

„Vertinčiau, kad pramoninių metalų kainų nuosmukio priežastys yra trys. Pirmiausia – tai Europos šalių biudžeto deficito krizė, taip pat vis dažniau pasigirstančios kalbos, kad Kinijos ekonomika yra perkaitusi – fundamentalios problemos gali mažinti metalų paklausą. Trečia priežastis – sustiprėjęs JAV dolerio kursas“, – teigė bendrovės „NordeaMarkets“ vyriausiasis vadybininkas Jaroslavas Suchodolskis.

Elektronikos ir automobilių atliekų surinkimo bei perdirbimo bendrovės „EMP Recycling“ pardavimo vadybininkas Ilmaras Rašytinis taip pat vertina, kad metalų kainas greičiausiai pakirto susilpnėjęs euro kursas JAV dolerio atžvilgiu.

„Doleriais dabar gal kiek labiau apsimoka metalus pardavinėti, kadangi jo kursas auga ir juntama teigiama įtaka. Yra ir sezoninių svyravimų, kadangi po žiemos visi ką nors atkasa, ištraukia iš sandėlių ir parduoda, tuomet padidėja pasiūla“, – sakė I.Rašytinis.

Anot jo, metalų kainų svyravimai neturi didelės įtakos pardavėjų veiksmams:„Čia kaip loterija, vieną kartą išloši, kitą kartą praloši. Nemanau, kad dabar daug kas lauktų didesnių kainų, nes įšaldytų pinigus“.

26 žaliavų kainų pokyčius JAV doleriais atspindintis indeksas „UBS Bloomberg CMCI“ rodo, kad žaliavos nuo metų pradžios yra atpigusios 9,4 proc.

Šiemet labiausiai, po 30 proc., atpigę metalai yra švinas ir cinkas, aliuminio kaina nukritusi 11 proc., vario – 9,6 proc. Maistinės žaliavos atpigo apie 17 proc., o energijos išteklių kaina krito 6 proc.

Šių metų žaliavų kainų nuosmukio taisyklė negalioja tauriesiems metalams, auksui, sidabrui, platinai, paladžiui – jų kainos nuo metų pradžios užaugusios apie 11 proc.

Dauguma Bloomberg apklaustų analitikų šių metų pabaigai prognozuoja didesnes tiek spalvotųjų, tiek tauriųjų metalų kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius