Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niūrios prognozės dėl grybų: be Rusijos ir Baltarusijos neišsiversime?

Dėl šiltos žiemos ir vandens trūkumo negalime tikėtis gero grybų derliaus, prognozuoja Uogų ir grybų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius. Be to, jo teigimu, apie būsimą grybų derlių galima spręsti ir pagal dabar dygstančius bobausius.
Grybai
Grybai / „Fotolia“ nuotr.

„O bobausių augimas šiemet – itin prastas“, – apibendrina V.Varanavičius. Savo ruožtu gamtininkas Selemonas Paltanavičius siūlo neskubėti pranašauti, kokio grybų derliaus sulauksime.

Kaip teigia V.Varanavičius, praėjusių metų grybų derlius buvo pats prasčiausias per pastarąjį dešimtmetį. Tokia situacija esą buvo dėl kelių priežasčių.

„Buvo sausros, taip pat nyksta brandūs miškai, kurie duoda gerą grybų ir uogų derlių. Kol kas sunku prognozuoti, koks bus šiųmetis grybų derlius, bet pavasaris yra šaltas ir trūksta vandens. Žiemos pastaraisiais metais taip pat prastos, be sniego“, – pastebi V.Varanavičius.

Pasak Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovo, yra ir kita problema – trūksta grybautojų: „Gal didesniuose miestuose grybautojų yra daugiau, bet regionuose žmonės jau pagyvenę, daugelis tradicinių grybautojų nebeeina į miškus. Šis verslas, žinoma, neišnyks, bet jis merdėja. Vis dėlto tai padeda žmonėms užsidirbti vieną kitą eurą prie pensijos ar atlyginimo“.

Dėl šių priežasčių, pasak V.Varanavičiaus, kito kelio, kaip importuoti grybus iš kitų šalių, greičiausiai nebus.

„Be Baltarusijos ar Rusijos mes turbūt neišsiversime. Baltarusijoje yra pakankamai daug solidžiai dirbančių įmonių, kai kurios jų dirba stipriau nei mes. Pas juos pigesnė darbo jėga ir elektros energija“, – teigia V.Varanavičius.

Be to, Rusijos ir Baltarusijos miškai, pasak jo, yra masyvesni.

Ar galime spręsti pagal bobausių kiekį?

Kaip teigia V. Varanavičius, koks bus šiųmetis grybų derlius, esą galima spręsti ir pagal bobausių kiekį. „Tradiciškai sakydavo, kad jei bobausių yra daug, vadinasi, bus voveraičių ir rudeninių grybų. Kol kas orai vėsūs, o bobausių augimas – itin prastas“, – apibendrina V.Varanavičius.

Tradiciškai sakydavo, kad jei bobausių yra daug, vadinasi, bus voveraičių ir rudeninių grybų. Kol kas orai vėsūs, o bobausių augimas – itin prastas, – apibendrina V.Varanavičius.

Tuo metu gamtininkas S.Paltanavičius turi kiek kitokią nuomonę. Bobausiai, jo nuomone, nieko bendro su grybais, kuriuos rinksime nuo birželio pradžios, esą neturi.

„Bobausių grybiena yra visai kitokia. Tai, ką matome paviršiuje, yra tik grybo vaisiakūnis ir jis atspindi po žeme esančios grybienos būklę. Kokia ta būklė turi būti? Vasaros grybų grybiena yra išsiraizgiusi, turi kontaktą su medžių šaknimis. Ji gali būti gyvybinga, bet gali būti ir neaktyvi. Kai tam tikrą laiką būna tinkama šiluma ir drėgmė, grybiena į paviršių išleidžia vaisiakūnį. Tuo metu bobausio grybiena yra visiškai kitokia – ji yra paviršiniame miško žemės sluoksnyje, šaltoje žemėje“, – paaiškina S.Paltanavičius.

Tačiau gamtininkas sutinka, kad žiemos ir sniego šiemet praktiškai nebuvo, o drėgmės esą išties trūksta. „Kodėl nėra daug bobausių? Nes tai – smėlėto dirvožemio grybas. Būtent tokioje aplinkoje jis auga, ir dabar tos drėgmės ir šilumos yra per mažai. Kol kas negalime atsakyti, koks bus grybų derlius. Reikia palaukti gegužės vidurio, kad galėtume matyti, kokia bus vasara“, – LRT.lt sako S.Paltanavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius