-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Norfos“ savininkas Dainius Dundulis apie verslą Baltarusijoje: buhalteriai ten svarbesni už direktorius

Lietuvos investuotojai Baltarusijoje paprastai vengia tiesiogiai kritikuoti tenykštes verslo sąlygas, valdininkų poelgius ir darbo kultūrą, juo labiau politiką. Tačiau „Norfos“ savininkas Dainius Dundulis, iš dalies valdantis parduotuvių tinklą Baltarusijoje, gali būti išimtis. Baltarusijos žiniasklaidai jis atvirai išdėstė, kas jį juokina, šokiruoja ir pykdo Aliaksandro Lukašenkos valdomoje šalyje.
Mart Inn parduotuvė
„Mart Inn“ parduotuvė

Baltarusijoje veikiantį parduotuvių tinklą „Mart Inn“ valdo gerai žinomi Lietuvos prekybininkai. 50 procentų tinklo akcijų valdo Dainius Dundulis, tinklo „Norfos“ savininkas. Likusią dalį turi buvę VP dešimtuko nariai Mindaugas ir Gintaras Marcinkevičiai.

Direktorių rado iš trečio karto

Mano mėsos perdirbimo įmonėje Lietuvoje dirba 90 žmonių, o panašaus dydžio gamykloje Baltarusijoje – pusė kokio nors miesto. Ir mūsų produkcija 30 proc. pigesnė, – sakė D.Dundulis.

Populiariam Baltarusijos naujienų portalui tut.by D.Dundulis prisipažino, kas jį labiausiai stebina ar net juokina Baltarusijoje, lygino verslo sąlygas ten ir savo šalyje. Primenami jo pirmieji žingsniai Baltarusijoje, kai įsigijęs 50 procentų prekybos tinklo „Mart Inn“ iškart buvo priverstas gesinti gaisrus – Prekybos ministerija įsakė uždaryti tinklo parduotuves dėl įsiskolinimo tiekėjams, tad laikinai teko pakabinti spynas.

„Mart Inn“ valdo 30 parduotuvių 11 šalies miestų ir miestelių, tačiau to pakanka, kad patektų į didžiausių prekybininkų dešimtuką Baltarusijoje. O problemos esą jau išspręstos.

„Mes tik iš trečio karto radome direktorių, kurio darbu esame patenkinti. Kol kas stabilizavome tinklo darbą, sakykim, vaikišku būdu. Iki sistemos dar toli, tačiau tinklas jau dirba stabiliai“, – sakė Lietuvos investuotojas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Dundulis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Dundulis

Tačiau jis prisipažino matantis nemažai skirtumų tarp Lietuvos ir Baltarusijos atsiskaitymų srityje.

„Lietuvoje priimtina padengti sąskaitas laiku, Baltarusijoje visi pripratę „išsimušti“ skolas. Tuo metu visi tampa lyg žvėrys, nors anksčiau, kai pasirašinėjome sutartis, visi buvo malonūs žmonės, su kuriais sutarėme dėl visų sąlygų“, – pasakojo jis.

D.Dundulis teigia, kad Baltarusijos Prekybos ministerijos sprendimas laikinai uždaryti parduotuves buvo teisingas – tinklas iš tiesų nevykdė įsipareigojimų. „Kita vertus, kitų toks įsakymas nepaveikė. Lietuvoje už tai būtų „suvalgę“, o Baltarusijos valdininkai žinojo, kad į „Mart Inn“ atėjau su pinigais, ir buvo galima prispausti ir parodyti pavyzdį kitiems. Galima prispausti – bet visus vienodai“, – samprotavo D.Dundulis.

Stebėjosi buhalterių valdžia

„Norfos“ savininkas neslėpė ir daugiau baltarusiškų staigmenų, kurios jį nustebino. Pavyzdžiui, Lietuvoje priimta samdyti saugos bendroves, pirkti buhalterijos paslaugas iš šalies. „Aš pasiūliau pereiti prie tokios tvarkos ir „Mart Inn“, tačiau į mane pradėjo žiūrėti didelėmis akimis“, – pasakojo verslininkas.

Be to, jį šokiravo, kokį statusą Baltarusijoje turi buhalteriai. „Mane nustebino, kad galutinius sprendimus čia priima buhalteriai, o ne direktoriai. Kaip jie pasakė, tai ir bus. Dauguma tiekėjų pas mane ateidavo su buhalteriais. Lietuvoje mes kitaip pripratę dirbti. Verslo sprendimus priima direktoriai, o buhalteriai paklūsta ir vykdo“, – dar vieną skirtumą atskleidė D.Dundulis.

123rf.com/Minskas
123rf.com/Minskas

Verslininkas stebisi, kad Baltarusijoje už elektrą reikia mokėti avansu. „Pradedi spėlioti, kiek tos elektros suvartosi kitą mėnesį. Jei mažiau – tai gausi baudą, jeigu daugiau – ima avansą. Norint viską paskaičiuoti buhalteriams reikia daug laiko praleisti“, – pasakojo „Mart Inn“ savininkas.

Palygino dirbančiųjų kiekius

Statybų kainos Baltarusijoje – 1,5-2 kartus didesnės nei Lietuvoje, nors vidutinis atlyginimas tris kartus mažesnis. Stipri valdžios kontrolė, senos technologijos, žemas darbo produktyvumas – bruožai, kurie investuotoją iš Lietuvos Baltarusijoje labiausiai stebino.

„Scanpix“/AP nuotr./Baltarusijos monetos
„Scanpix“/AP nuotr./Baltarusijos monetos

Kalbėdamas su Baltarusijos portalo žurnalistu jis pažėrė kritikos valstybinių kompanijų valdytojams.

„Aš štai palyginau: mano mėsos perdirbimo įmonėje Lietuvoje dirba 90 žmonių, o panašaus dydžio gamykloje Baltarusijoje – pusė kokio nors miesto. Ir mūsų produkcija 30 proc. pigesnė“, – elementarias verslumo tiesas dėstė lietuvis, kuris įsitikinęs, kad privatus verslas bet kokiu atveju dirba efektyviau nei valstybinis.

Turėjo ir kuriozinių situacijų

Verslininkui Baltarusijoje, kaip jis pats sako, teko patirti ir anekdotinių situacijų. 2012-2013 metais jis įsigijo žemės sklypą daržovių perdirbimo gamyklai Vileikoje, tačiau projektas taip ir liko neįgyvendintas.

„Su ta gamykla įvyko anekdotinė situacija. Nupirkome žemę, padarėme projektą, buvo pasirengę eiti toliau, tačiau paaiškėjo, kad žemės sklypas patenka į sanitarinę asfalto gamyklos zoną. Gali būti, kad mes buvome kalti, nes reikėjo pavažinėti po apylinkes, miškus ir išsiaiškinti patiems, kad ten yra tokia gamykla. Bet valdininkai žinojo tai“, – atviravo D.Dundulis.

Tad projekto atsisakė, nors ir patyrė nuostolių. „Iš tiesų esu šokiruotas tokių santykių. Taip, pasiūlė įvertinti galimybę realizuoti projektą kitoje vietoje, bet per tą laiką pasikeitė ekonominė situacija“, – piktinosi „Norfos“ savininkas.

Stato naujas parduotuves

Ne viskas sklandžiai vyksta ir statant parduotuves. Šiuo metu statomos 7 naujos „Mart Inn“ parduotuvės. Dar dvi statyti atsisakė patys, o vieną sklypą Baranovičiuose tiesiog atėmė.

„Lietuvoje objektą mes statome pusę metų, o čia – metus. Ir tai ne dėl to, kad Baltarusijos valdžia bloga, o dėl to, kad patys procesą pristabdome. Galime užmokėti kompanijai, kuri imtųsi statyti, tačiau padarytų kaip papuola, ir tada reiktų patiems perstatyti“, – sakė D.Dundulis. Beje, lietuvis atskleidė sulaukęs ne vieno pasiūlymo pirkti veikiančius prekybos centrus Baltarusijoje, tačiau kol kas tam nesiryžta.

Vis tik „Norfos“ savininkas įsitikinęs, kad Baltarusijoje plėsti verslą apsimoka, nors reikia nepamiršti, kad tai darai kitoje šalyje su kita santvarka – patinka tau tai ar ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius