-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Numatytos priemonės euro įvedimui palengvinti, tam pasirengti turi ir gyventojai

Jau pirmą 2015 m. dieną, kai Lietuvoje bus įvestas euras, gyventojams bus sudarytos sąlygos pasikeisti valiutą: be bankomatų tinklo, planuojama, kad visose apskrityse dirbs apie 40 komercinių bankų padalinių, taip pat veiks Lietuvos banko kasos Vilniuje ir Kaune.
Vitas Vasiliauskas ir lietuviškų eurų rinkiniai
Vitas Vasiliauskas ir lietuviškų eurų rinkiniai / Martyno Ambrazo nuotr.

„Paprastai sausio 1-ąją bankų padaliniai nedirba, tačiau su bankais sutarėme, kad kitų metų pirmąją dieną įvedus eurą bus sudarytos sąlygos išsikeisti valiutą visų apskričių centruose, juose veiks bent po vieną banko padalinį. Be įprasto darbo sausio 2-ąją, pirmąjį savaitgalį po Naujųjų taip pat veiks gerokai daugiau, nei įprasta, bankų padalinių“, – sako Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas. Sausio 3-iąją, šeštadienį, dirbs beveik pusė komercinių bankų padalinių, sausio 4-ąją, sekmadienį – penktadalis.

Nors Lietuvos paštas sausio 1 d. nedirbs, jau sausio 2 d. ir kitų metų pirmąjį šeštadienį, sausio 3 d., 330 pašto skyrių įvairiose šalies vietose dirbs kaip paprastą darbo dieną, o sekmadienį – kaip šeštadienį. Visomis šiomis priemonėmis bus sudarytos geresnės sąlygos išsikeisti valiutą pirmomis 2015 m. dienomis atokesnėse vietovėse.

Numatomas ilgesnis ir bankų klientų aptarnavimo padalinių darbo laikas – kai kurie bankai apie tai jau paskelbė, kiti sprendimo dėl darbo valandų pailginimo 1–2 val. priėmimo teisę suteikė kiekvieno padalinio valdytojui ir jie tai darys pagal poreikį. Lietuvos pašto skyriai visą sausį veiks 2 val. ilgiau.

Bankai yra numatę įvairių organizacinių priemonių: įskaitant darbuotojų perkėlimą dirbti su grynaisiais, papildomą darbuotojų samdą, mobiliąsias grupes, kurios vyks ten, kur didžiausi krūviai.

Bankomatai bus aprūpinti mažųjų nominalų banknotais.

„Gyventojai, siekdami prie euro pereiti kuo sklandžiau, turėtų įsidėmėti keletą pagrindinių dalykų. Pirma – bankų skyriuose visus reikalus, įskaitant susijusius su mokėjimais, reikėtų susitvarkyti kuo anksčiau, nes paskutinę šių metų dieną jie dirbs trumpiau. Iki euro įvedimo litus patogiausia laikyti sąskaitose, o jei grynųjų litų turėsite ir po euro įvedimo, nesant reikalo, pirmosiomis dienomis dėl galimų eilių skubėti juos pasikeisti į eurus neverta. Bankuose ir pašte juos nemokamai bus galima išsikeisti dar ilgai, o Lietuvos banke – neribotą laiką. Ir, žinoma, reikia saugotis sukčių, siūlančių valiutą keisti gatvėje ar namuose“, – sako V. Vasiliauskas.

Siekdami spartinti klientų aptarnavimą, bankai yra numatę įvairių organizacinių priemonių: įskaitant darbuotojų perkėlimą dirbti su grynaisiais, papildomą darbuotojų samdą, mobiliąsias grupes, kurios vyks ten, kur didžiausi krūviai, papildomą grynųjų pinigų tvarkymo, kaip antai monetų skaičiavimo ir surinkimo, įrangą. Perprogramuojamos eilių valdymo sistemos, kaip prioritetą numatant grynųjų keitimą, įrengiami papildomi darbo su grynaisiais langeliai.

Pagal bankų suteiktą informaciją dauguma mokėjimo kortelių skaitytuvų bei bankomatų įvedant eurą veiks be reikšmingo pertrūkio, tačiau Naujųjų metų naktį dėl atsargos šiek tiek grynųjų turėti patartina.

Visų valiutų keitimo vietų darbo laikas bus paskelbtas svetainėje euras.lt, taip pat jį žmonės galės sužinoti paskambinę nemokama euro telefono linija 8 800 34528.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius