Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 17 /13:50

Vitas Vasiliauskas: nuo penktadienio iš „Snore“ esančių sąskaitų bus leidžiama paimti po 500 litų per dieną

Seimo darbotvarkė po Vyriausybės sprendimo nacionalizuoti „Snorą“ ketvirtadienį apsivertė aukštyn kojom. Į ją skubiai buvo įtrauktas ne tik Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko pranešimas, bet ir įstatymų projektai, kurie būtini tam, kad banką būtų įmanoma nacionalizuoti.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvos centrinio banko vadovas atsakydamas į Seimo narių klausimus dėl banko nacionalizacijos būtinumo atskleidė, kad nuo antradienio „Snoras“ ėmė masiškai mažinti savo laikytas atsargas Lietuvos banke.

„Antradienio ryte bankas turėjo atsargų Lietuvos banke už 250 mln. Lt. Antradienio vakare jau buvo 111 mln. Lt, trečiadienį apie 12 val. jau buvo 44 mln. Lt“, – vardijo V.Vasiliauskas.

Vėliau atsakydamas į žurnalistų klausimus centrinio banko vadovas pasakė, kad ši informacija yra tik pirminė.

„Kai laikinasis administratorius pilnai išnagrinės visus straipsnius, pamatysime dar ne tokių dalykų“, – sakė jis.

Penktadienį–pirmadienį po 500 litų

Jis pareiškė, kad laikinasis „Snoro“ administratorius jau rytoj leis žmonėms disponuoti jų lėšomis, esančiomis banke.

„Kiek man žinoma, kalbėsime apie iki 500 litų per dieną panaudojimą“, – ketvirtadienį Seime sakė V.Vasiliauskas.

Jis tikino, kad šiuo metu piliečių ir įmonių indėliai yra saugesni nei buvo vakar.

„Šiandien indėliai saugesni nei buvo vakar, nes už jo stovi geriausias koks gali būti savininkas, t.y. valstybė“, – pabrėžė V.Vasiliauskas.

„Nacionalizavimas buvo būtina priemonė“

V.Vasiliauskas aiškino, kad banko nacionalizavimas buvo būtina priemonė, nulemta ilgalaikės banko veiklos tendencijų stebėsenos. Lietuvos bankas, pasak jo valdybos pirmininko, nuo liepos mėnesio ragino banko „Snoras“ akcininkus mažinti veiklos riziką, skatino tinkamai suformuoti atidėjinius, stiprinti kapitalą. Tačiau tokie raginimai esą buvo praleidžiami pro ausis.

„Deja, šis bankas tokio raginimo neišgirdo ir toliau jo veikla buvo rizikinga“, – kalbėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Galutinį sprendimą, kad banką reikia nacionalizuoti, Lietuvos bankas priėmė atsižvelgdamas į lapkričio 11 dienos banko inspektavimo ataskaitą apie nustatytus faktus.

Jei būtume nieko nedarę, problema būtų didėjusi, nes bankas tik pūtėsi

„Įvertinus gresiančio likvidumo problemą, po „labai gerų“ publikacijų, mes turėjome imtis veiksmų tam, kad išspręstume šį klausimą iš esmės“, – aiškino Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Anot jo, prieš šį sprendimą buvo imtasi visų įmanomų priemonių. Tarp tokių poveikio priemonių V.Vasiliauskas vardijo banko palūkanų ribojimą, įpareigojimą keisti paskolų portfelio struktūrą, galiausiai – iki rugsėjo vidurio pervesti esą turimų vertybinių popierių skaičių į Lietuvos vertybinių popierių depozitoriumą. „Deja, bet sulaukėme tik labai mažos dalies tų popierių. Tai dar kartą patvirtino įtarimus“, – sakė Lietuvos banko vadovas.

„Banko vadovai akivaizdžiai pademonstravo neturį paskatų keisti veiklos modelį. Jei būtume nieko nedarę, problema būtų didėjusi, nes bankas tik pūtėsi. (...) Alternatyvos sprendimui iš tikrųjų nebeliko“, – pabrėžė jis.

Baiminosi spekuliacijų

V.Vasiliauskas prašė Seimo nedelsti priimant Seimui ketvirtadienį teikiamus banko nacionalizacijai būtinus įstatymų pakeitimus. Atsakydamas į Seimo narių replikas, kad įstatymai teikiami pernelyg skubotai, jis aiškino, kad tokių projektų niekaip negalėjo pateikti anksčiau.

„O kas būtų, jei mes būtume atėję prieš savaitę, prieš dvi, prieš tris? Tikrai turėtume chaosą, nes būtų kilę daug klausimų ir būtų kilusios ne tokios spekuliacijos, kokios kilo antradienį. Mano galva, mes su pakeitimais tikrai negalėjome eiti anksčiau“, – dėstė V.Vasiliauskas.

Tam, kad Seimo nariai galėtų bent kiek įsigilinti į teikiamus įstatymų projektus, nuo 13 iki 15 val. finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir Lietuvos banko valdybos pirmininkas V.Vasiliauskas eis kalbėtis su visais pageidaujančiais Seimo komitetais ir frakcijomis.

Vyriausybė per neeilinį posėdį, sušauktą trečiadienio pavakarę, nusprendė perimti banko „Snoras“ akcijas. Pranešta, kad tokie veiksmai būtini siekiant užtikrinti šalies finansų stabilumą ir siekiant apsaugoti indėlininkų lėšas.

DAUGIAU APIE „SNORO“ NACIONALIZAVIMĄ

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius