Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo rudens daugiau įmonių galės išvengti bankroto ir tęsti veiklą

Nuo rudens, pakeitus įstatymą, daugiau įmonių galės išvengti bankroto ir tęsti veiklą, atsiskaityti su kreditoriais ir išsaugoti darbo vietas pasinaudodamos restruktūrizacija.
Monetos
Monetos / „Scanpix“ nuotr.

Nuo spalio 1 dienos įsigalios nauja Įmonių restruktūrizavimo įstatymo pakeitimo įstatymo redakcija, pranešė ministerija.

„Finansinių sunkumų turinti įmonė turi du kelius: bankroto ir restruktūrizavimo. Pastarasis įmonei reiškia galimybę išsaugoti tai, kas buvo sukurta, ir pertvarkyti savo veiklą, maksimaliai išnaudojant esamas galimybes, kad būtų išsaugotas tiek verslas, tiek darbo vietos“, – pranešime spaudai sakė ūkio viceministras Rimantas Žylius.

Svarbiausi įstatymo pakeitimai leis restruktūrizavimą pradėti 6 mėnesiais ankščiau negu iki šiol – kol įmonė dar nėra beviltiškai įsiskolinusi.Restruktūrizuojamos įmonės dažnai susiduria su lėšų trūkumu, nes Europos Sąjungos parama joms įmonėms neteikiama, taip pat jos negali gauti ir „Investicijų ir verslo garantijos“ garantijų, o bankai savo rizika skolinti irgi neskuba.

Pasak ūkio viceministro, įstatymu optimizuotas restruktūrizavimo procesas turėtų padėti lengviau skolintis.

Svarbiausi įstatymo pakeitimai leis restruktūrizavimą pradėti 6 mėnesiais ankščiau negu iki šiol – kol įmonė dar nėra beviltiškai įsiskolinusi. Tuomet, labiau tikėtina, su kreditorių pagalba bus įveikti finansiniai sunkumai, likviduoti pradelsti įsiskolinimai, išvengta bankroto.

Įmonės restruktūrizavimo procesas galės būti pradėtas ne tik finansinių sunkumų jau turinčiai įmonei, bet ir tuomet, kai egzistuoja reali tikimybė, kad įmonė susidurs su sunkumais per artimiausius 3 mėnesius.

Siekiant padidinti restruktūrizavimo plano patvirtinimo ir sėkmingo restruktūrizavimo tikimybę, iki 6 mėnesių pailgintas galimas šio plano pateikimo teismui laikotarpis ir numatyta kreditoriams šiuo laikotarpiu iki plano patvirtinimo, bendru su įmone susitarimu, nestabdyti palūkanų skaičiavimo – restruktūrizavimo pradžią padaryti patrauklesnę kreditoriams.

Restruktūrizavimo planui patvirtinti reikės dviejų trečdalių (vietoje trijų ketvirtadalių) kreditorių balsų, o su įmone susijusių asmenų reikalavimai bus tenkinami paskiausiai.

Įstatymo pakeitimai atlikti atsižvelgus į „Saulėtekio“ komisijos pasiūlymus. Pakeitimai turėtų pagerinti Lietuvos vertinimą verslo nutraukimo srityje Pasaulio banko tyrimo „Doing business' reitinge.

Įmonių bankroto valdymo departamento šių metų liepos 1 dienos duomenimis, iš viso daugiau nei per aštuonerius įmonių restruktūrizavimo įstatymo galiojimo metus restruktūrizavimo bylos buvo iškeltos 130 įmonių, sėkmingai restruktūrizuotos 5 įmonės, dėl įvairių priežasčių restruktūrizavimo bylos nutrauktos 43 įmonėms, nagrinėjamos 82 restruktūrizavimo bylos, iš jų restruktūrizavimo planai patvirtinti 52 įmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius