Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusivylę JAV ekonomika vis daugiau meksikiečių traukia atgal į savo šalį

Ketvirtadienį „Pew“ tyrimų centro paskelbta ataskaita atskleidė, kad pastaruoju metu daugiau meksikiečių išvyksta iš JAV nei čia atvyksta. To priežastis – vangus daugelį metų „svajonių šalies“ įvaizdį turinčios JAV ūkio atsigavimas, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Meksikas
Meksikas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tyrimas parodė, kad nuo 2009 iki 2014 m. JAV paliko daugiau negu 1 mln. meksikiečių, tarp jų buvo ir jau JAV gimę vaikai. Per tuos pačius penkerius metus į JAV atvyko 870 tūkst. meksikiečių.

Masinės emigracijos iš Meksikos era baigiasi.

Viena iš pagrindinių meksikiečių judėjimo į pietus, o ne į šiaurę  priežasčių tapo noras vėl sujungti šeimas.

Tačiau vangus JAV ūkio atsigavimas ir griežtesnė sienos apsauga gali būti įvardinti pagrindiniais mažėjančių žmonių srauto iš šios Lotynų Amerikos šalies veiksniais.

„Masinės emigracijos iš Meksikos era baigiasi“, – teigė ispanakalbių tyrimus vykdančio „Pew“ tyrimo centro departamento vadovas Markas Hugo Lopezas.

Iš viso nuo 1965 iki 2015 m. JAV pasiekė daugiau negu 16 mln. žmonių – daugiau negu iš bet kurios kitos šalies.

„Pew“ atliktas tyrimas griauna JAV prezidento rinkimų kampanijose kai kurių politikų naudojamą argumentą apie neva kiaurą valstybinę sieną su Meksika.

Šiuo metu legaliai JAV gyvena apie 5,6 mln. žmonių iš Meksikos.

Skaičiuojama, kad iš viso praėjusiais metais JAV gyveno 11,7 mln. meksikiečių, o dar 2007 m. jų skaičius buvo pasiekęs 12,8 mln. Manoma, kad šiuo metu legaliai JAV gyvena apie 5,6 mln. žmonių iš Meksikos.

Pietų Kalifornijos universiteto viešosios politikos profesorius Dowellas Myersas įsitikinęs, kad noras šeimoms susijungti nėra pagrindinis meksikiečius grįžti į savo gimtinę skatinantis motyvas. Anot jo, viską lemia darbų trūkumas JAV. Šios šalies statybų sektorius, kuriame dirba nemažai jaunų imigrantų, vis dar nėra pasiekęs praėjusio dešimtmečio lygio.

„Nebuvo taip, kad jie staiga visi nusprendė, kad pasiilgo savo motinų. Faktas tas, kad mūsų atsigavimas nuo finansų krizės buvo apgailėtinas. Apgailėtinas jis buvo visiems“, – rėžė D.Myersas.

Dar viena priežastis, dėl ko vis daugiau meksikiečių grįžta namo, yra senstanti Meksikos visuomenė.

Vidutiniam gyventojų amžiui didėjant, jaunimas, ieškantis darbo, susiduria su mažesne konkurencija. Dar XX a. dešimtajame dešimtyje Meksikos jaunimas jautė, kad neturi kitos išeities, kaip tik emigruoti.

Maža to, nors vis dar nemažoje Meksikos dalyje vyrauja skurdas ir smurtas, tačiau kai kurie šalies regionai tapo klestinčiais pramonės centrais.

Tokie automobilių gamintojai kaip „Volkswagen AG“, „Ford Motor Co.“ ir „General Motors Corp.“ savo gamyklas įkūrė centrinėje ir šiaurinėje Meksikos dalyje, o jose darbus surado tūkstančiai žmonių.

Nauji greitkeliai ir traukinių linijos, jungiančios Meksiką su didžiausia pasaulyje ekonomika šiaurėje, taip pat pritraukė nemažai investuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius