Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nusivylęs banko klientas: pinigų išgryninimo įkainis išaugo 5 kartus

Vilniečiui Gintui pinigų išgryninimas SEB banke pabrango net penkis kartus. Tiesa, pinigus jis pasiimdavo iš kredito kortelės. O bankas aiškina, kad kredito kortelių aptarnavimas yra brangesnis, ir siūlo visiems klientams turėti dvi korteles, kurių viena – debeto.
Bankomatas
Bankomatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Labai stipriai padidėjo kainos gryninant pinigus su kredito kortele SEB banke. 2016 m. lapkritį paimti 30 eurų iš bankomato man kainavo 0,6 euro, šiemet vasarį tokia banko operacija kainavo jau 3 eurus. Kaina padidėjo 5 kartus. Įkainiai yra sunkiai protu suvokiami, pasiimti, kad ir 10 eurų, vis tiek kainuoja 3 eurus, naudojantis to paties banko kortele ir bankomatu“, – 15min atsiųstame laiške teigė skaitytojas.

Jis pasakojo gavęs pranešimą iš banko apie didėsiančius įkainius, tačiau įkainis, jo nuomone, yra neadekvatus – daug gyventojų to galėjo nepastebėti.

„Ne naujiena, kad bankai didina visus įmanomus mokesčius. Man tai nedidelė problema – rinksiuosi konkurentų sprendimus, tokius kaip „Revolut“, – piktinosi skaitytojas.

VISA kredito korteles SEB bankas klientams siūlo pasiimti ir be kredito limito. Papildoma teikiama paslauga, išskirianti kortelę nuo įprastos debeto kortelės, – kelionių draudimas.

Siūlo turėti dvi korteles

Ne naujiena, kad bankai didina visus įmanomus mokesčius. Man tai nedidelė problema – rinksiuosi konkurentų sprendimus, tokius kaip „Revolut“, – piktinosi skaitytojas.

SEB banko Mokėjimo kortelių departamento direktorius Romas Čereška aiškina, kad kasdienėms operacijos atlikti (atsiskaityti, pasiimti grynųjų pinigų iš bankomatų) klientams rekomenduojama naudotis debeto kortelėmis.

„Kredito kortelė, atsižvelgiant į klientų poreikius, yra siūloma tiems klientams, kuriems reikalingas kredito limitas ir kitos papildomos kredito kortelių suteikiamos paslaugos, pavyzdžiui kelionės užsienyje draudimas. Todėl dažniausiai klientai kredito korteles ir jų limitą naudoja atsiskaitymams už didesnes prekes ar paslaugas, bet ne norėdami pasiimti grynųjų pinigų“, – teigia R.Čereška.

Pasak jo, nuo vasario 1 dienos bankas suvienodino grynųjų pinigų paėmimo kainodarą – taikomas arba procentas nuo paimamos sumos, arba minimali suma. Pastaroji daliai kortelių anksčiau taikoma nebuvo.

„Administruodamas kredito korteles, bankas patiria didesnes sąnaudas, nes yra suteikiami ir administruojami kredito limitai, kortelių turėtojai draudžiami kelionių užsienyje draudimu. Kredito kortelėms taip pat yra taikomi aukštesni tarptautinių organizacijų VISA ir „MasterCard“ reikalavimai, kuriuos vykdydamas bankas patiria didesnes sąnaudas“, – sako R.Čereška. Jis taip pat siūlo kredito kortelių savininkams pinigų nemokamai išgryninti parduotuvių kasose.

Nuo vasario 1 dienos imant grynuosius pinigus SEB banko kredito kortele iš SEB ir DNB bankomatų Lietuvoje yra taikomas 2 proc. (mažiausiai 3 eurai) išgryninimo mokestis. SEB bankas tvirtina apie šį kainodaros pokytį klientus informavęs pernai metų lapkričio viduryje įprasta tvarka – banko interneto svetainėje, laiškais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius