Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlių ir imigrantų bangos gali sužlugdyti euro zoną?

Šimtai tūkstančių į Europos šalis nuo karo bėgančių pabėgėlių gali paskatinti ES skolų krizės atsinaujinimą ir net pakirsti visą euro zoną. To priežastis – dėl migrantų antplūdžio išaugusi politinės rizikos ir radikalizacijos rizika, auginanti euroskeptiškų partijų reitingus, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Antiislamiškas mitingas Vokietijoje
Antiislamiškas mitingas Vokietijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Banko „RBS“ makrokreditų tyrimų vadovas Alberto Gallo teigia, kad migrantų gausa padeda prieš ES nusistačiusioms partijoms Suomijoje, Italijoje ir Prancūzijoje įgyti vietos gyventojų palankumą.

Daugelyje ES šalių jaunimo nedarbas jau dabar siekia dviženklius skaičius.

Svarbu nepamiršti, kad būtent rinkėjų sprendimas gali lemti ir Europos skolų krizės atsinaujinimą.

Štai Graikijoje į valdžią išrinkus griežtai prieš taupymo priemones nusistačiusią partiją „Syriza“, ši šalis tapo galvos skausmu visai Europai, kuri stengėsi rasti receptą Atėnų skolų krizei suvaldyti.

Be to, ES šalys, ypatingai esančios Pietų Europoje, iki šiol turi daugybę ūkio problemų – pradedant struktūriniu įsiskolinimu, baigiant itin aukštu jaunimo nedarbu.

Tūkstančių skurdžių ir žemos kvalifikacijos imigrantų bei pabėgėlių atvykimas šias problemas tik dar labiau padidintų.

„Ekonominės politikos tyrimų centro“ atlikti tyrimai parodė, kad egzistuoja ryšys tarp vangaus ekonomikos atsigavimo, taupymo politikos ir socialinės įtampos.

Tuo gali neabejotinai pasinaudoti prieš ES politiką pasisakančios nacionalistinės ir populistinės politinės jėgos, nenorinčios laikytis bendros Bendrijos fiskalinės politikos.

Daugelyje ES šalių jaunimo nedarbas jau dabar siekia dviženklius skaičius, taip pat didėja pajamų praraja tarp turtingiausių ir skurdžiausių visuomenės narių.

Europos centrinio banko skaičiavimais, jaunesni negu 35 m. amžiaus europiečiai valdo tik 5 proc. viso Bendrijos finansinio turto.

Taigi, ribotos galimybės ir nusivylimas esama ekonomine ir socialine sistema dalį žmonų gali nugręžti prieš ją.

Marine Le Pen vadovaujamas Prancūzijos „Nacionalinis frontas“ ar prieš imigrantus pasisakanti Vokietijos „Pegida“ politinė grupuotė bei dabartinis Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas yra tik keli iš stiprėjančio euroskepticizmo ES pavyzdžių.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius