-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 13 /16:57

Padidinti mokesčiai „Sodrai“: R.Karbauskis suka ienas atgal, o S.Skvernelis nieko negirdėjo

Nuo sausio dirbantieji pagal autorines sutartis „Sodrai“ privalo mokėti dvigubai daugiau. Tačiau dėl šių nutylėtų pokyčių visuomenėje kilus pasipriešinimui, valdantieji traukiasi – padidinti mokesčiai gali būti atšaukti. Tokį pasiūlymą registravo Ramūnas Karbauskis. Premjeras Saulius Skvernelis, anksčiau išreiškęs pritarimą naujam apmokestinimui, R.Karbauskio siūlymo kol kas nekomentuoja.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anksčiau žmonėms, dirbusiems pagal autorines sutartis ir turėjusiems darbo sutartis, įmokos buvo skaičiuojamos nuo 100 proc. pajamų, o neturintiems darbo sutarčių – nuo 50 proc. Nuo sausio pirmos dienos mokestinė bazė yra suvienodinta, o tai reiškia, kad mokesčiai „Sodrai“ dirbantiems pagal autorinę sutartį didėja dvigubai. Tai paveiks apie 10 tūkst. žmonių.

Apie tokius pokyčius gyventojai buvo informuoti likus vos kelioms dienoms iki įstatymo įsigaliojimo, nors jis priimtas prieš pusmetį. Regis, kad tik iš žiniasklaidos apie tai sužinojo ir dalis parlamentarų.

Valdantieji, kilus šaršalui visuomenėje, ėmėsi diskusijų, kas gi kaltas, kad apie pokyčius nebuvo pranešta. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nutarė, kad pakeista tvarka turi likti galioti, jai pritarė ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Tie žmonės, kuriems didėja atskaitymai į socialinio draudimo fondą, kurie draudžiami įvairiomis socialinio draudimo rūšimis, kai anksčiau jie nebuvo jomis apdrausti, tai jiems suteikiamos papildomos socialinės garantijos tiek dabar gauti išmokas įvairiomis situacijomis, tiek ir ateityje gauti tokią pensiją, kad nereikėtų iš valstybės prašyti papildomos išmaldos“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė S.Skvernelis.

Tačiau „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui tai pasirodė neteisinga.

Trečiadienį Seimo Kultūros komiteto pirmininkas suteikė viltį, kad „Sodros“ įmokų padidinimas gali būti atšauktas, ir Seimas dėl to gali susirinkti į neeilinę sesiją dar iki kovo.

O penktadienį Seime buvo registruotas R.Karbauskio pasiūlymas sumažinti „Sodros“ įmoką ir vėl skaičiuoti įmokas „Sodrai“ ne nuo 100 proc., o tik nuo 50 proc. pajamų tiems, kurie dirba tik pagal autorines sutartis.

Penktadienio pavakarę 15min pavyko prisiskambinti premjerui, tačiau jis R.Karbauskio pasiūlymo komentuoti nepanoro.

„Aš dabar negaliu komentuoti, nes nemačiau ir negirdėjau“, – portalui sakė S.Skvernelis.

Paklaustas, ar pritartų grįžimui prie buvusios tvarkos, jis dar kartą pakartojo, kad kol kas siūlymo nekomentuos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius