Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pageidavimų koncertas tęsiasi – Seimo nariai prašo pinigų savo apygardoms

Nuo lengvatos elektros kainai iki melioracijos, nuo stadiono iki festivalio. Seimo nariai nesiliauja prašyti pinigų iš šiuo metu svarstomo kitų metų biudžeto, nors prezidentė sakė pasirašysianti biudžeto projektą tada, jei išlaidos nebus išpūstos. Tradiciškai parlamentarai siūlo skirti pinigų jų rinkimų apygardoms.
LR Seimo salė
LR Seimo salė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Zarasų-Visagino apygardoje į Seimą išrinktas „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava pro ausis praleido prezidentės Dalios Grybauskaitės perspėjimus, kad ji nepasirašys biudžeto projekto, jei po „pageidavimų koncerto“ jis bus išdarkytas. „Tvarkietis“ pateikė daugiau siūlymų skirti pinigų iš biudžeto nei kiti parlamentarai kartu sudėjus.

Turi įvairių poreikių

Pavyzdžiui, jis prašo 1,3 mln. eurų skirti irklavimo bazės įrengimui Visagino ežero pakrantėje. Seimo narys aiškina, kad „Visagino mieste ruošiami stipriausi baidarių bei kanojų sporto šakos sportininkai, kurie per 10 metų parodė puikius rezultatus ne tik Lietuvoje ir Europoje, bet ir pasaulio mastu“.

Alfredo Pliadžio nuotr./Paaiškėjo Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo rinktinės sudėtis
Alfredo Pliadžio nuotr./Paaiškėjo Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo rinktinės sudėtis

Parlamentaras įsitikinęs, kad, pasibaigus statyboms, Visagino mieste galima būtų organizuoti aukšto lygio tarptautines baidarių ir kanojų varžybas. A.Dumbrava siūlo sumažinti valstybės valdymo išlaidas bei valstybės skolos aptarnavimui skiriamus asignavimus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Dumbrava
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algimantas Dumbrava

Dar 60 mln. eurų A.Dumbrava prašo kompensuoti sumažintas pareigūnų ir karių valstybines pensijas, ligos, profesinės reabilitacijos, ligos socialinio draudimo pašalpas ir kompensacijas už ypatingas darbo sąlygas.

Seimo narys dar siūlo taikyti 20 proc. lengvatą elektros kainoms Zarasų, Visagino ir Ignalinos rajono gyventojams, kaip gyvenantiems šalia Ignalinos atominės elektrinės. Tam prašoma 1,4 mln. eurų.

1 mln. eurų prašoma skirti vaikams, sergantiems cukriniu diabetu, gydyti bei insulino pompoms ir sensoriniams davikliams kompensuoti. 600 tūkstančių eurų pageidaujama Zarasų kultūros centro rekonstrukcijai.

Nori pinigų festivaliui

Seimo narys Valerijus Simulik prašo skirti papildomus 35 tūkst. eurų nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis.

Edmundas Pupinis siūlo didinti finansavimą žemės ūkiui, o Algirdas Butkevičius ir Aurimas Gaidžiūnas norėtų, kad iš biudžeto būtų skirta 100 tūkstančių eurų Radviliškio rajono savivaldybei Europos žmonių festivalio organizavimo išlaidoms iš dalies padengti.

„Kasmet žmonės iš visos Europos vyksta į vieną iš anksto pasirinktą šalį ir joje paskutinę liepos savaitę dalyvauja festivalyje, kuriame visos dalyvaujančios šalys pristato savo kultūrą, nacionalinį paveldą, etninę kultūrą, kulinarinį paveldą, sportininkai dalyvauja varžybose. Taip skatinamas vietos verslas, turizmas. Šalims atstovauja įvairaus amžiaus žmonės, bet daugumą sudaro jaunimas“, – rašoma paaiškinimuose. A.Gaidžiūnas yra išrinktas Radviliškio apygardoje.

Prognozuoja gausius potvynius

Šilutėje išrinktas Alfredas Stasys Nausėda mano, kad iš biudžeto turėtų būti papildomai skirta 1,7 mln. eurų Šilutės rajono polderių sistemos priežiūrai ir eksploatacijai.

15min nuotr./Apsemtas kelias Šilutė–Rusnė
15min nuotr./Apsemtas kelias Šilutė–Rusnė

„Šiais metais pirmą kartą per visą polderių eksploatavimo laiką spalio mėnesį kilo potvynis, apsemti keliai, pralaužti pylimai. Vyksta klimato atšilimas ir ateityje numatomi dažni ir gausūs potvyniai. Esanti polderių sistema morališkai pasenusi, skubiai reikalingas pylimų remontas, projektinių aukščių atstatymas, privažiavimo kelių remontas“, – rašoma Seimo nario paaiškinime.

Grupė Seimo narių taip pat pasiūlė kitais metais iš biudžeto skirti papildomus 25 mln. eurų žemės ūkiui ir 50 mln. eurų melioracijos programai įgyvendinti, dar 25 mln. – kapitaliniam drenažo sistemų remontui ir naujų statybai.

Neužmirštas ir S.Dariaus ir S.Girėno stadionas Kaune, kurio rekonstrukcijai Vyriausybė kol kas nerado lėšų. Kaune išrinktas parlamentaras Kazimieras Starkevičius prašo 10 mln. stadiono rekonstrukcijai. „Turėti tarptautinius reikalavimus atitinkantį stadioną yra ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos garbės reikalas“, – aiškina Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius