-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pakibirkščiavimų yra“: įtakingi politikai pripažįsta, kad koalicijoje nesutariama dėl mokesčių reformos

Apie mokesčių reformą visuomenė diskutuoja jau pusantro mėnesio, tačiau sutarimo tarp valdančiųjų mokestiniais klausimais pasiekti nepavyksta. Įtakingi politikai pripažįsta, kad kibirkščių kelia individualios veiklos, nekilnojamojo turto apmokestinimo klausimai. Neatmetama, kad pritarimo sulauks tik atskiri projektai.
Aušrinė Armonaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Aušrinė Armonaitė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mokesčių reformos pristatymas visuomenei gerokai pavėlavo ir dienos šviesą išvydo tik šiai kadencijai persiritus į antrą pusę. Dar mėnesį užtruko, kol siūlymai buvo pakoreguoti, o dabar paketas užstrigo dar viename etape – nei praėjusią, nei šią savaitę jis nebuvo apsvarstytas Vyriausybėje ir Seime, nors tokie ketinimai buvo anonsuoti.

„Iš esmės nėra baigtas jos (mokesčių reformos – 15min) derinimas ir ketvirtadienį ji negalėtų būti net techniškai posėdyje, todėl, kad Vyriausybė net jeigu pritartų Vyriausybės posėdyje, ko nesitikiu, nes dar šiandien tarpinstituciniame pasitarime diskutuojama, galbūt dar reikės kelių raundų diskusijų, – tas pagal statutą neįmanoma. Todėl ketvirtadienį šito klausimo nebus, kada jis bus – pamatysime“, – antradienį Seime žurnalistams sakė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Be to, reaguodama į koalicijos partnerių kritiką ji teigė, kad siūlymai turi būti vertinami kaip bendras paketas, o ne atsirenkant labiausiai patinkančius projektus.

Kaip šią situaciją vertina koalicijos partneriai ir patys valdantieji?

Optimizmo mažai

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigė, kad mokesčių pasiūlymai politikams buvo pateikti jų iki galo neišdiskutavus.

„Sakyčiau, kad mokesčių reformos projekto sėkmė ar perspektyvos diskutuoti dėl jų Seimo salėje priklauso nuo to, kiek sutarimo bus rasta dar iki atnešant juos į Seimą. Nedrįsčiau spėlioti, ar pavyks sutarimą pasiekti, nes požiūris yra gana skirtingas“, – 15min sakė V.Mitalas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

Pasak jo, nepavyksta sutarti dėl individualios veiklos apmokestinimo, nekilnojamojo turto, pelno lengvatų.

Primename, kad ekonomikos ir inovacijų ministrė Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė yra pasiūliusi standartiniu 15 proc. tarifu apmokestinti visų įmonių apyvartos dalį, kuri viršija 300 tūkst. eurų, arba pelno dalį, viršijančią 38,5 tūkst. eurų. O iki šios ribos siūlo visoms įmonėms taikyti 5 proc. tarifą.

Dabar 5 proc. mokesčio tarifas taikomas apmokestinamajam pelnui, kai įmonės darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio laikotarpio pajamos neviršija 300 tūkst. eurų. Beje, Finansų ministerija jau pasiūlė atsisakyti 10 darbuotojų ribojimo.

Bet diskusijų kyla ne tik dėl šių aspektų.

„Papildomas progresyvus pajamų apmokestinimas, kuris atsiranda nepriklausomai nuo pajamų rūšies, blogina verslaujančių žmonių padėtį. Būtų papildomai apmokestinami ir dividendai. Be to, projektas yra fiskaliai neutralus, o tai reiškia, kad iš esmės net ir įgyvendinus mokesčių reformos pasiūlymus daugiau pinigų biudžetas neturės“, – teigė V.Mitalas.

123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos
123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos

Be to, politikas pridūrė, kad kai kurie pasiūlymai nėra susiję vienas su kitu, o iniciatyva artinti minimalią mėnesio (MMA) algą prie neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) yra apskritai „visiškai kito plauko siūlymas.“

Dėl šių priežasčių jis sakė, kad neturi daug optimizmo, jog reforma Seime sulauks palaikymo.

„Aš esu santūriai kritiškas, nes matau, kiek daug yra siūlymų ir kad apsvarstymams tarp politikų skirtas ribotas laiko. Tai didelės vienareikšmiškos tikimybės, [kad ji bus priimta], nematau“, – nurodė Laisvės frakcijos seniūnas.

Liberalai susitiks su ekspertais

Tuo metu Liberalų frakcija praėjusią savaitę išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad rengdami mokesčių pakeitimus konservatoriai nesilaiko koalicijos sutarties ir kad partijos valdyba spręs, ar palaikyti pakeitimus.

Vis dėlto Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas 15min sakė, kad tai normali praktika.

„Politiniame lygyje vyksta derinimai, mes su Laisvės frakcija išsakėme kai kurias pastabas ir vakar finansų ministrė Gintare Skaistė paprašė jas suformuluoti aiškiau. Ryt poryt sėsime su ekspertais ir suformuluosime, pateiksime konkrečius siūlymus, kas mums netinka. Mums didžioji dalis tinka, yra gerų dalykų, bet yra klausimų dėl individualios veiklos apmokestinimo“, – sakė E.Gentvilas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Man atrodo, kad viskas vyksta normaliai, o kad yra pakibirkščiavimų – tai normalus dalykas. Žurnalistai klausia, ar Vyriausybė negrius, tai čia nėra kalbos apie griuvimą“, – pridūrė ilgametis politikas.

Tuo metu Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė nedrįso prognozuoti, kiek laiko dar užtruks derinimas tarp koalicijos partnerių. Jis taip pat akcentavo, kad diskusijos reikalingos tam, jog paketas sulauktų sėkmės Seimo salėje.

„Techniškai reforma yra paruošta, bet techninio pasiruošimo neužtenka. Reikalingas ir politinis sutarimas, jei norima rezultato, o ne proceso. Tai mes dirbame ne dėl proceso. Bet čia yra paketas, o ne pavienių įstatymų projektų rinkinys, kuriuos galima traukioti po vieną ir svarstyti tai, kas patinka“, – sakė M.Lingė.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Mindaugas Lingė
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Mindaugas Lingė

Jis taip pat tvirtino, kad Vyriausybės poziciją skirti daugiau laiko diskusijoms reikia vertinti kaip atsakingą.

„Kol nesame tikri, kad visas paketas gali susilaukti reikalingo palaikymo, tam šitas laikas ir yra reikalingas. Vyriausybės pozicija iš principo turėtų būti vertinama kaip atsakinga, nes būtų paprasčiau leisti su reforma palikti tvarkytis Seimui“, – tikino politikas.

Taip pat nereikėtų turėti lūkesčio, kad reformą galima „iškomplektuoti“ ir svarstyti pavienius siūlymys, sakė jis.

„Jei pateiktas projektas, jis turi turėti ir balanso prasmę. Jei atsiranda iš kažkur lengvatos ar papildomos sąlygos, tai kitoje dalyje turi būti ir papildomos biudžeto pajamos“, – tvirtino konservatorių atstovas.

R.Budbergytė: derinimas prasidėjo per vėlai

Savo ruožtu opozicinės Lietuvos socialdemokratų frakcijos narė Rasa Budbergytė teigė, kad užsitęsęs derinimo procesas jos nestebina.

„Matyt, konservatoriai per mažai kalbėjosi su koalicijos partneriais. Situacija rodo, kad pokalbiai ir derinimai buvo pradėti per vėlai“, – situaciją vertino R.Budbergytė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė

Tarp kritikuotinų reformos aspektų politikė įvardijo individualios veiklos apmokestinimo ir MMA bei NPD sulyginimo klausimus. Tuo metu siūlomus progresinius tarifus aukštoms pajamoms ji vertino pozityviai.

„Naujos apmokestinimo taisyklės individualiai dirbantiems žmonėms gali paliesti žmones, kurie yra ir vidurinės klasės atstovai. (...) O NPD ir MMA sulyginimą bandoma pasiekti tik po kelerių metų. (...) Registruosime savo pasiūlymus, tačiau kai kuriuos reformos dalykus mūsų frakcija palaikys“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius