Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palengvintos produktų eksporto į Rusiją sąlygos

Į Rusiją savo produkciją eksportuojančioms Lietuvos bendrovėms – geros naujienos: vasarį patvirtinta nauja produkcijos sertifikavimo forma – atitikties deklaravimas – supaprastino eksportuojamos produkcijos sertifikavimo procesą ir likvidavo techninius barjerus, teigia produktų sertifikavimo paslaugas teikiančios bendrovės „Stavrolita“ ekspertė.
Raudonoji aikštė
Raudonoji aikštė / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Eksportas Rusija

„Produkcijos atitiktis gali būti patvirtinama keliais būdais: privalomuoju sertifikavimu, laisvanorišku sertifikavimu, o nuo šių metų vasario 14 d. įvesta ir nauja forma – atitikties deklaravimas. Tai žymus palengvinimas ir techninių barjerų likvidavimas, nes pats gamintojas, jo įgaliotas atstovas ar eksportuotojas deklaruoja, kad jo produkcija atitinka tam tikrus Rusijos standartų ar techninių sąlygų reikalavimus“, – sakė bendrovės „Stavrolita“ vadybininkė Margarita Saveikytė.

Pasak jos, atitikties deklaravimas akivaizdžiai supaprastina produktų sertifikavimo procesą todėl, kad nebereikia atlikti privalomos sertifikavimo procedūros. Tereikia apiforminti atitikties deklaraciją, kuri nustatyta tvarka įregistruojama Rusijos sertifikavimo organe. M.Saveikytė atkreipė dėmesį, kad su šia naujove kol kas susipažino ne visi Lietuvos eksportuotojai.

Procesą palengvina ir atstovybė

Į Rusiją savo produkciją eksportuojančioms Lietuvos bendrovėms – geros naujienos: vasarį patvirtinta nauja produkcijos sertifikavimo forma – atitikties deklaravimas – supaprastino eksportuojamos produkcijos sertifikavimo procesą ir likvidavo techninius barjerus.Rusijos atitikties patvirtinimo dokumentai reikalingi visai iš Lietuvos eksportuojamai produkcijai – tiek maisto, tiek pramoninėms prekėms. Visus šiuos atitikties patvirtinimo dokumentus gali išduoti tik Rusijos įgaliotas organas, akredituotas Rusijos GOST standarto R sistemoje. Vienas iš didžiausių tokių organų Rusijoje yra nepriklausomas bandymų ir sertifikavimo centras „Rostest Moskva“.

Norėdamas užsienio eksportuotojams palengvinti atitikties patvirtinimo dokumentų forminimą, šis centras įvairiose Europos šalyse įsteigė savo atstovybes. Balandžio mėnesį tokia atstovybė įsteigta ir Lietuvoje – bendrovė „Stavrolita“. Pasak jos atstovės, į Rusiją prekes eksportuojančios bendrovės žino, kaip dažnai šioje šalyje keičiasi įvairios taisyklės.

„Mūsų, kaip atstovybės, tikslas – apie šiuos pakeitimus laiku informuoti šalies verslininkus. Neretai būna, kad jau reikia savo produkciją krauti, arba ji jau yra muitinėje, kai staiga paaiškėja, kad reikalinga deklaracija. Tuomet kyla panika. Mes siekiame Lietuvos eksportuotojams palengvinti visą šį procesą ir įgalinti juos savalaikiai susitvarkyti būtinus dokumentus“, – tvirtino M.Saveikytė.

Harmonizuoja dokumentų rengimą

„Stavrolitos“ ekspertė taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuo metu pagal rusiškus standartus ir technines sąlygas dirbanti Rusija juda su Europos Sąjungos normomis ir tarptautiniais standartais harmonizuotų dokumentų rengimo link. „Rusija pradeda įvedinėti techninius reglamentus. Jie jau įvesti pagrindinei produkcijai – pieno produktams, sultims iš vaisių ir daržovių, taip pat vaikiškai ir paauglių produkcijai“, – sakė M.Saveikytė. 

Ji pabrėžė, kad Lietuvos eksportuotojai turėtų išsiaiškinti, ar jų produkcijai jau yra techninis reglamentas,  nes tokiu atveju išduodamas kitas atitikties patvirtinimo dokumentas ir savo produkciją galima žymėti tam tikru prekės ženklu. „Mes, kaip atstovybė, teikiame informaciją apie visus šiuos pakeitimus. Turime Rusijos patvirtintus sąrašus ir galime pagal jų nurodytus produkcijos kodus eksportuotojams pasakyti, kokia šiai dienai jų produktams taikoma atitikties patvirtinimo procedūra“, – sakė bendrovės „Stavrolita“ atstovė.

Reikalinga ir epidemologinė išvada

Norėdama gauti atitikties sertifikatus ar kitus dokumentus atitikčiai patvirtinti, Lietuvos bendrovė turi pateikti tam tikrus dokumentus. „Yra dokumentų sąrašas, kurį mes taip pat galime pateikti eksportuotojui jo prašymu. Priklausomai nuo to, kokio dokumento reikia ir kaip parengti bus visi dokumentai, išduodamas atitikties patvirtinimo dokumentas“, – teigė M.Saveikytė.

Pasak jos, pagal Rusijos vyriausybės patvirtintus sąrašus, atitikties sertifikatas didžiajai daliai produkcijos – visiem maisto produktams, tekstilės gaminiams ir pan. – neišduodamas be sanitarinės epidemologinės išvados. „Ją taip pat išduoda Rusijos įgaliotos institucijos. Tačiau visus dokumentus mes šiandien galime tvarkyti ir Lietuvoje. Atskiros produkcijos rūšims reikalinga ir fitosanitarinė pažyma. Tam tikrais atvejais gali būti reikalinga ir veterinarinė pažyma“, – dėstė bendrovės „Stavrolita“ ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius