Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pandemijos grėsmė pasaulio ekonomikai

Plintantis kiaulių gripas kelia nerimo ne tik dėl visuomenės sveikatos. Pasaulio banko analitikai įspėja, kad ligai virtus pandemija, sunkmetį ir taip įšgyvenančiai pasaulio ekonomikai ateitų itin liūdnas laikotarpis.
Viešajame transporte žmonės taip pat saugosi viruso.
Kiaulių gripas grasina ne tik visuomenės sveikatai, bet ir pasaulio ekonomikai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Analitikai nuogąstauja, kad pandemijai pasiekus 1918 metais siautusio ispaniškojo gripo lygį, pasaulio ekonomika prarastų 3,1 trilijono dolerių. Tuo tarpu pasaulio bendrasis vidaus produktas smuktų 4,8 proc. per pirmuosius infekcijos metus, praneša CNN interneto svetainė.

Jei pandemija būtų mažiau pražūtinga, panaši į 1957-ųjų Azijos gripą, pasaulinis bendrasis vidaus produktas sumažėtų 2 procentais. Jei pandemija būtų kaip 1968-aisiais plitęs Honkongo gripas, pasaulio ekonomika smuktų kiek daugiau nei 1 procentu.

Labiausiai kiaulių gripo pandemija pakenktų su turizmu susijusioms kompanijoms. Analitikų teigimu, tai būtų viešbučiai, oro linijos, restoranai. Blogiausiu atveju oro kelionių organizatorių, turizmo ir restoranų rinka smuktų 20 proc. O ekonomikos, visiškai priklausančios nuo turizmo, pavyzdžiui Makao, dar vadinamo Azijos Las Vegasu, patirtų dar didesnių nuostolių.

Analitikų teigimu, galimą smūgį ekonomikai reikėtų dalinti į tris fazes: praradimus dėl mirčių, darbo pravaikštas ir vengimą, dėl kurio mažėtų oro kelionių, vizitų į prekybos centrus, apsilankymų viešuosiuose renginiuose skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius