-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pareiškėjus pasiekia parama už deklaruotą plotą

Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) su plotu susijusių priemonių „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“, „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“, „Natura 2000 išmokos“ dalyviams nuo šių metų gruodžio 1 d. mokamos išmokos. Parama mokama ir pareiškėjams, gaunantiems tiesiogines išmokas už šiemet deklaruotus pasėlius ir žemės ūkio naudmenas bei atskirąsias tiesiogines išmokas už baltąjį cukrų.
Pinigai
Pinigai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Gavusiems avansą mokama likusi parama

Pagrindinė išmoka už 2010 metais deklaruotus žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus bus mokama iki 2011 metų balandžio 30 dienos, tačiau šis terminas skiriasi pareiškėjams, dalyvaujantiems atitinkamose KPP priemonėse ir turintiems įsipareigojimų iki tam tikros datos pateikti dokumentus paramai gauti. Pavyzdžiui, ekologinių ūkių savininkai, gavę 50 proc. išmokų nuo paskaičiuotos paramos sumos įvertinus paraišką, likusią 50 proc. sumą gaus tik įvykdę reikalavimą šiai paramai gauti, t. y. iki gegužės 15 d.  turi pateikti produkcijos realizavimo dokumentus.

Parama1

Šiemet Lietuvoje deklaruotas 2,687 mln. ha plotas viršija ES teisės aktais Lietuvai nustatytą 2,574 mln. ha remtiną plotą, kuriam skiriama ES parama. Tačiau siekiant, kad paramą gautų visi pareiškėjai, deklaravus daugiau, mokėtina paramos suma vienam hektarui yra perskaičiuojama taikant koregavimo koeficientą. Šiemet mokėtina pagrindinės išmokos suma yra 340,68 Lt/ha.

Daliai pareiškėjų šiemet nuo spalio vidurio iki lapkričio pabaigos jau buvo mokami tiesioginių išmokų avansai. Jais buvo išmokama dalis pagrindinės tiesioginės išmokos – 135 Lt/ha. Pasibaigus šiam terminui ir nuo gruodžio pradėjus mokėti likusią paramą, avanso negavusiems pareiškėjams bus išmokama visa paramos suma iš karto.

Įvykdyti visus įsipareigojimus

Visa paramos suma mokama tik tiems pareiškėjams, kurie įvykdo visus prisiimtus įsipareigojimus. ES teisės aktų nuostatos įpareigoja iki išmokų už deklaruotus plotus mokėjimo patikrinti pareiškėjų tinkamumą paramai gauti. Įsipareigojimų bei reikalavimų laikymasis tikrinamas patikrų metu. Patikros vykdomos visus metus ir priklausomai nuo jų rezultatų, prisiimtų pagal atitinkamas priemones ar programas įsipareigojimų įvykdymo bei jų terminų, skiriasi ir datos, kada bus išmokėta parama.

Parama

Pavyzdžiui, jei pareiškėjas dalyvauja KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programos „Kraštovaizdžio tvarkymas“ veikloje „Ražienų laukai per žiemą“, jis turi laikytis įsipareigojimo ražienas per žiemą palikti nesuartas iki kitų metų kovo 1 d. Taigi šios veiklos dalyvis išmoką gaus tik praėjus šiam terminui, kai po kovo 1-osios bus patikrinta, ar jis laikėsi minėto reikalavimo. Panaši situacija yra ir veiklos „Šlapynių tvarkymas “ dalyviams, kurie iki kitų metų kovo 1 d. turi šlapynes nuganyti ir (ar) nušienauti, išvežti nušienautą žolę ir iškirstus krūmus (susmulkintą nušienautą žolę paskleisti draudžiama).

Be konkrečių įsipareigojimų pagal kiekvieną programą/veiklą, pareiškėjai turi laikytis ir kompleksinės paramos reikalavimų: geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų bei valdymo reikalavimų.

Kompleksinės paramos reikalavimų laikymasis taip pat tikrinamas patikrų metu. Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistai teigia, jog patikrų pareiškėjai neturėtų baimintis. Jos rengiamos siekiant patikrinti įsipareigojimų laikymąsi, o ne nubausti pareiškėją.
 

 

15min.lt nuotr./KPF logotipas naujas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius