Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 20 /2013 01 10

Seimas patvirtino kitų metų biudžetą

Seimas ketvirtadienį pritarė 2013 metų biudžetui. Daugeliui Seimo narių pasiūlymų didinti finansavimą vieno ar kito regiono projektui nepritarta. Biudžete numatytos lėšos, kurios bus skirtos viešojo sektoriaus darbuotojų MMA augimo finansavimui.
2013 metų biudžeto svarstymas
2013 metų biudžeto svarstymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už kitų metų biudžeto projektą balsavo 103 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 28 Seimo nariai. Nors antradienį už biudžetą balsavo socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai, o dauguma valdančiųjų partijų susilaikė, ketvirtadienį už biudžetą balsavo visi valdantieji. Nuomonę pakeitė ir Liberalų sąjūdis – susilaikė.

Lrs.lt informacija/Balsavimas dėl biudžeto pagal frakcijas
Lrs.lt informacija/Balsavimas dėl biudžeto pagal frakcijas

„Naujos Vyriausybės nesugadintas biudžetas“

Andrius Kubilius kvietė balsuoti „už biudžetą, kurį  parengė 15-oji Vyriausybė, o 16-oji nespėjo sugadinti“.

Kęstutis Glaveckas sakė susilaikysiantis nuo balsavimo už visą biudžeto projektą. Jam esą nepriimtina pozicija dėl minimalios mėnesinės algos didinimo  – per trumpas pasirengimo laikas, o neaiškūs algos kėlimo finansavimo šaltiniai esą įves disbalansus.

Andrius Mazuronis džiaugėsi, kad naujoji valdžia sugebėjo įgyvendinti priešrinkiminius pažadus – didinti MMA. Nors suma ir yra kompromisinė – nuo sausios pirmosios MMA bus keliama iki 1000 Lt.

„Kas atsitiktų, jeigu nepriimtume biudžeto, kaip atrodytume tarptautinėse rinkose? Labai džiugu, kad naujoji valdančioji dauguma neišlaidavo labai stipriai ir ateityje laikysis fiskalinės drausmės, o mes ne kartą viešumoje skambėsim kaip atsakingos politikos vykdytojai“, – sakė A.Mazuronis.

Tuo metu Rimantas Jonas Dagys, kalbėjęs prieš biudžeto projektą, aiškino, kad nauja Vyriausybė, koreguodama biudžetą, nedaug ką ir tenuveikė, palyginti su ikirinkiminiais pažadais.

„Ką padarė Vyriausybė – minimalią mėnesinę algą pakoregavo, pensijų perskaičiavimo naują tvarką įvedė, nuėmė siūlymą atstatyti pensijas politiniams kaliniams, našlėms“, – sakė R.J.Dagys.

Dauguma Seimo narių pasiūlymų – atmesti

Biudžeto svarstymas ketvirtadienį prasidėjo nuo įvairių Seimo narių pasiūlymų. Siūlyta didinti akcizą alkoholiui, skirti lėšų Varėnos baseinui, didinti katalikiškų mokyklų finansavimą, skirti lėšų melioracijai. Prašyta didinti Mažeikių savivaldybės skolinimosi limitą, tačiau tokiam siūlymui nei Vyriausybė, nei Seimas nepritarė. Šiuo metu savivaldybės skola negali viršyti 75 proc. patvirtintų kitų metų pajamų (Vilniui – 120 proc.)

Akcizą vynui, etilo alkoholiui, kitiems alkoholiniems gėrimams siūlyta didinti 2 proc. Antano Matulo teigimu, pastaraisiais metais alkoholio nekainos neaugo, dėl to augo jų vartotojų skaičius. Skaičiuota, kad dėl tokio akcino padidinimo į biudžetą pavyktų papildomai surinkti per 15 mln. Lt. Tačiau siūlymui nepritarta.

Bronius Bradauskas siūlė Seimo nariams atsiimti savo siūlymus, nes galimybės skirti finansavimą vienam ar kitam projektui kol kas nėra galimybės.

Dalis Seimo narių pasiūlymus atsiėmė, kai kurie Seimo nariai nenurodė finansavimo šaltinio, todėl jų pasiūlymai net nesvarstyti.

Pataisymai – minimalūs

Naujoji Vyriausybė pataisė biudžeto pajamų ir išlaidų eilutes. Valstybės biudžeto pajamų prognozė sumažinta 400 tūkst. Lt iki 25,7 mlrd. Lt. Tuo metu išlaidos turėtų augti 42,4 mln. Lt iki 26,4 mlrd. Lt.

Planuojama, kad kitų metų viešųjų finansų deficitas neviršys 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Numatoma, kad kitų metų nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų) sudarys beveik 21,4 mlrd. litų. Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis nacionalinio biudžeto pajamos sudarys 28,9 mlrd. litų.
MMA didinimo kaina – 160 mln. Lt

Atsižvelgus į lapkričio pabaigoje Finansų ministerijos atnaujintas vidutinio darbo užmokesčio augimo bei nedarbo rodiklių perspektyvas 2012 ir 2013 metams ir į tai, kad, priėmus sprendimą didinti minimaliąją mėnesinę algą (MMA) iki 1000 litų nuo 2013 m. sausio 1 d., vidutinio darbo užmokesčio augimo per metus projekcija 2013 m. didėtų dar vienu procentiniu punktu, planuojama, kad gyventojų pajamų mokesčio įplaukos į nacionalinį biudžetą, palyginti su ankstesniuoju projektu, didės 165,8 mln. litų (iš jų į valstybės biudžetą – 68 mln. litų).

Įvertinus 2012 m. pajamų surinkimo tendencijas, 2013 metų valstybės biudžeto akcizų pajamų prognozė mažinama apie 32 mln. litų, pajamų iš PVM prognozė mažinama apie 64,2 mln. litų.

Pajamų iš dividendų prognozė didinama 17 mln. litų – iki 214 mln. litų, o iš transporto priemonių mokesčių – 11,5 mln. litų, iki 181,5 mln. litų.

Dėl siūlymo padidinti MMA iki 1000 litų lėšų poreikis sudaro 160 mln. litų, iš kurių apie 62 mln. litų tenka valstybės biudžetui, o 98 mln. litų – savivaldybių biudžetams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius