Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio bankas perspėja apie į chaosą panardintos Libijos ekonomikos žlugimą

Naujausioje Pasaulio banko ataskaitoje tvirtinama, kad Libijos ekonomika atsidūrusi ties žlugimo riba dėl didžiulės infliacijos ir smarkiai kritusios naftos gavybos, rašo dw.de. Situacijos negerina ir prekybos deficitas bei penkerius metus besitęsiantis politinis nestabilumas.
Libijos kovotojai fronto linijoje prieš „Islamo valstybės“ džihadistus
Libijos kovotojai fronto linijoje prieš „Islamo valstybės“ džihadistus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Libija NATO

Ataskaitoje rašoma, jog Libijoje naftos gavybos lygis šiuo metu siekia vos penktadalį pajėgumų ir dėl to biudžeto deficitai pasidarė itin dideli. Greitai vertę prarandantis Libijos dinaras stiprina infliaciją ir tirpdo realiąsias gyventojų pajamas.

2011 m. po NATO karinio įsikišimo Libijoje buvo nuverstas ilgametis šalies diktatorius Muammaras Gadhafis.

Artimųjų Rytų universitete Kipre studijuojantis Maazas Belkheiras iš Libijos tvirtina, kad dėl apribotų galimybių atlikti perlaidas į užsienį, piliečiai vis dažniau naudojasi juodojoje rinkoje tarpstančių finansų tarpininkų paslaugomis.

„Juodoji valiutos rinka visada dirba be jokių apribojimų ir čia galima padaryti bet kokio dydžio perlaidas bet kurią dieną, bet kuriuo metu ir bet kokia kaina', – sakė M.Belkheiras.

Juodąja rinka pinigų perlaidoms atlikti besinaudojantys Libijos gyventojai priversti valiutą keisti itin nepalankiu kursu ir dėl to nukenčia užsienyje studijuojantys ar besigydantys šalies piliečiai.

Po vadinamojo „arabų pavasario“ Libijoje ir Tunise buvo pereita prie naujos vyriausybės, tačiau daugybė darbo vietų per tą laiką buvo prarasta.

2011 m. po NATO karinio įsikišimo Libijoje buvo nuverstas ilgametis šalies diktatorius Muammaras Gadhafis.

Ir nors M.Gadhafio era buo 1969 iki 2011 m. pasižymėjo nuolatiniais žmogaus teisių pažeidimais ir autoritarine valdžia, tačiau buvo sugebėta stabilizuoti šalies ekonomiką.

M.Gadhafio valdoma Libija už naftos eksportą gautus pinigus skirdavo įvairioms socialinėms programoms, pradedant aprūpinimu nemokamu būstu, baigiant nemokamu universitetiniu išsilavinimu.

Tuo tarpu šiandien dėl šalyje susiklosčiusio centrinės valdžios vakuumo mažai kas rūpinasi naftos tiekimu.

Nuo 2014 m. Europos Komisija Libijai skyrė 8,76 mln. Eur vertės humanitarinę pagalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius